ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Νίκη με 2.140 νεκρούς (pics&vid)

Λωρίδα της Γάζας: Νίκη με 2.140 νεκρούς (pics&vid)

Την ώρα που χιλιάδες Παλαιστινιοι πανηγυρίζουν για τη μακράς διαρκείας εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ, η Χαμάς κάνει λόγο για θρίαμβο παρά τις 2.140 ανθρώπινες απώλειες.

Η συμφωνία ανάμεσα στους Παλαιστίνιους εκπροσώπους και την ισραηλινή αντιπροσωπεία για μακράς διαρκείας εκεχειρία έγινε αποδεκτή με ανακούφιση αλλά και έξαλλους πανηγυρισμούς από την πλευρά των κατοίκων της Γάζας, που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη για 50 ολόκληρες ημέρες.

Την ώρα που οι σειρήνες της αεράμυνας εξακολουθούσαν να ηχούν στο νότιο Ισραήλ ακόμα και μετά την έναρξη της εκεχειρίας, χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας προκειμένου να γιορτάσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών, με τους πυροβολισμούς να ηχούν σε ένδειξη χαράς και προσευχές να ακούγονται από τα τεμένη.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, έκανε λόγο για νίκη επί του Ισραήλ.

«Η ένοπλη αντίστασή μας κατάφερε αυτό που οι αραβικοί στρατοί απέτυχαν να καταφέρουν. Αυτός ο πολιορκημένος, αδύναμος λαός νίκησε τον ισχυρότερο... στρατό στη Μέση Ανατολή και κατέστρεψε τη δύναμη αποτροπής του εχθρού και τον μύθο του στρατού που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί».

Το αν αυτή η θετική από ανθρωπιστικής άποψης εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί ως νίκη της Χαμάς, τη στιγμή που η Γάζα κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε, ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες και ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τα 2.140, είναι κάτι που θα το δείξει η ιστορία.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους διπλωμάτες, η συμφωνία προβλέπει και το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα, ούτως ώστε να επισπευθεί η διαδικασία ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και αυτή για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός».

ΗΠΑ: Στηρίζουμε την εκεχειρία, τηρήστε την

Πλήρως στηρίζουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Πσάκι.

«Στηρίζουμε πλήρως την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός. Καλούμε όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως προς τους όρους της συμφωνίας και ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα αποδειχθεί διαρκής και βιώσιμη», επισήμανε η Πσάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Τη θεωρούμε μία ευκαιρία, όχι μία βεβαιότητα. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε επίγνωση του γεγονότος αυτού και θα προχωρήσουμε έχοντας τα μάτια μας ορθάνοιχτα», πρόσθεσε η Πσάκι.

Δύο νεκροί πριν την εκεχειρία

Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από οβίδα όλμου που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προς την περιοχή του Εσκόλ, στα σύνορα του Ισραήλ με τον παλαιστινιακό θύλακα, ανεβάζοντας στους έξι τον αριθμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο αυτό στην ισραηλινή πλευρά.
Ο όλμος χτύπησε μια ομάδα πολιτών σε ένα κιμπούτς μία ώρα πριν από την έναρξη της εκεχειρίας. Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε επί τόπου ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το νοσοκομείο Σορόκα όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες ανακοίνωσε αργά απόψε ότι ο ένας από τους δύο υπέκυψε.

Από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, σκοτώθηκαν έξι πολίτες —μεταξύ των οποίων και ένα παιδί— και τραυματίστηκαν άλλοι 37 στο Ισραήλ. Σύμφωνα με την υπηρεσία πρώτων βοηθειών της χώρας, σε άλλους 842 πολίτες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή είχαν υποστεί σοκ.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Νεκρός Ισραηλινός λίγο πριν την έναρξη της μόνιμης εκεχειρίας