ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ρωσία θα παραμείνει προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη»

«Η Ρωσία θα παραμείνει προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη»

Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει ο αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στις προειδοποιήσεις του Κιέβου ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει την τροφοδότηση της ηπείρου με καύσιμα αυτόν τον χειμώνα.

«Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη» επισήμανε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Ελπίζουμε ότι ως αντάλλαγμα η Ουκρανία θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη διέλευσή τους» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Πεσκόφ επισήμανε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, «ακόμη και αύριο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επέκρινε έντονα την πρώτη αποστολή βοήθειας από τη Ρωσία, καθώς τα φορτηγά εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος έπειτα από ημέρες αναμονής στα σύνορα χωρίς την άδεια των ουκρανικών αρχών και χωρίς επαλήθευση του φορτίου και της παράδοσης από τη Διεθνή Επιτροπή του Διεθνούς Σταυρού. Το Κίεβο κατήγγειλε μια «εισβολή».

Ο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για τη ρωσική πρόθεση να σταλεί και δεύτερη αυτοκινητοπομπή.

Ερωτηθείς πάντως για τα σχέδια της Μόσχας σχετικά με το δεύτερο κομβόι, ο Πεσκόφ απάντησε ότι αυτό θα σταλεί «σύντομα, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και αύριο».

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Δεν μας συμφέρει η διχοτόμηση της Ουκρανίας