ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ξεπερνούν τους 1,6 εκ. οι εκτοπισμένοι

Ιράκ: Ξεπερνούν τους 1,6 εκ. οι εκτοπισμένοι

Περισσότερα από 1,6 εκ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές του χρόνου από τις συγκρούσεις που μαίνονται στο Ιράκ και από αυτούς, οι 850.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μέσα σε διάστημα ενός μήνα και συγκεκριμένα του Αυγούστου.

Η καταμέτρηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) περιλαμβάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη βία των σουνιτών ανταρτών στο δυτικό τμήμα του Ιράκ από τις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια από τον Ιούνιο και μετά λόγω της προέλασης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Η πλειονότητα των εκτοπισμένων αναγκάστηκε να περπατήσει για πολλές ημέρες μέχρις ότου φτάσει σε ασφαλές μέρος», ανέφερε ο Μπράιαν Κέλι, ο συντονιστής του ΙΟΜ για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στο Ιράκ.

«Αρκετοί από τους συγγενείς τους έχουν σκοτωθεί ή απαχθεί από το ΙΚ. Οι δυνάμεις του ΙΚ ανάγκασαν ομάδες ανθρώπων να πηδήξουν από απόκρημνους βράχους, ενώ η τύχη άλλων που έχουν πέσει θύματα απαγωγής παραμένει άγνωστη», πρόσθεσε ο Κέλι.

Η πλειονότητα των εκτοπισμένων αναζήτησε καταφύγιο στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν και στις επαρχίες Νινευή και Ντιγιάλα, διευκρίνισε το ΙΟΜ.

«Οι μεγάλοι αυτοί αριθμοί προμηνύουν μια μακροπρόθεσμη κρίση στη διάρκεια της οποία πολλοί άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια για να επιβιώσουν, κυρίως επειδή πολλοί εκτοπισμένοι που φτάνουν στο Κουρδιστάν πέρασαν πολλές εβδομάδες και μήνες στον δρόμο», προειδοποίησε ο Κέλι.

Διαβάστε επίσης:

Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στην Ουκρανία