ΚΟΣΜΟΣ

«Ανέφικτοι οι στόχοι των Ευρωπαίων για την ανεργία»

«Ανέφικτοι οι στόχοι των Ευρωπαίων για την ανεργία»

Έκθεση του ιδρύματος Ambrosetti Forum, στην οποία αναφέρεται και δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύο CNBC, παρουσιάζει ως ανέφικτους τους στόχους των Ευρωπαϊων για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Ambrosetti, 5,6 εκ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

«Η οικονομική κρίση αύξησε το επίπεδο της ανεργίας στην ΕΕ, η οποία τώρα απαιτεί την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τους πολιτικούς για να ενισχυθεί η ζήτηση εργασίας και για να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», αναφέρει η εν λόγω έκθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η υψηλή ανεργία, η πτώση των τιμών και η στάσιμη ανάπτυξη θα αποτελέσουν το επίκεντρο των φετινών συζητήσεων στο Ambrosetti Forum στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, το οποίο συγκεντρώνει αρχηγούς κρατών, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και ακαδημαϊκούς».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η ανεργία στα κράτη μέλη του θα παραμένει πολύ πιο κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα το λιγότερο έως το 2016. Ο μέσος όρος της ανεργίας στην ΕΕ παρέμεινε τον Ιούλιο στο 10,3%, στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο. Το ένα τέταρτο περίπου (24,5%) των Ισπανών παραμένει άνεργο, όπως και το 12,6% των Ιταλών ή το 11,5% των Ιρλανδών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα», τονίζεται χαρακτηριστικά, «οι συγγραφείς της έκθεσης αμφιβάλλουν για το ενδεχόμενο επίτευξης του στόχου της ΕΕ για τη δημιουργία 20 εκ. θέσεων εργασίας έως το 2020», ενώ στην έκθεση σημειώνεται συγκεκριμένα:

«Φαντάζει ως ένας ιδιαίτερα ανέφικτος στόχος όσον αφορά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες θα πρέπει να δημιουργήσουν αντιστοίχως 4,4 εκ., 2,5 εκ. και 2 εκ. νέες θέσεις εργασίας».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «η έκθεση κάνει αναφορά και στη νεανική ανεργία που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Ισπανία και στην Ελλάδα, όπου το ήμισυ σχεδόν των νέων κάτω των 25 παραμένει άνεργο».

Διαβάστε επίσης:

Στα σκαριά η δημιουργία συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους