Νίκη της Ρούσεφ στην Βραζιλία

Η κυβερνητική υποψήφια, κυρία Ντίλμα Ρούσεφ, "λαμβάνει" στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στη Βραζιλία...

Η κυβερνητική υποψήφια, κυρία Ντίλμα Ρούσεφ, "λαμβάνει" στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στη Βραζιλία, "ποσοστό εγκύρων ψήφων περίπου 55,00%" --"με καταμετρημένο, ήδη, ποσοστό 95% του συνόλου των ψήφων", όπως ανακοίνωσε η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στο Σάο Πάολο.

Ο ανθυποψήφιoς της Ρούσεφ, Ζοζέ Σέρα, ο πρώην κυβερνήτης του Σάο Πάολο, "λαμβάνει ποσοστό ψήφων περίπου 44%", συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Oι εκλογές αυτές έγιναν με "κάλπες ηλεκτρονικές", όπως σημειώνεται από τα διεθνή πρακτορεία των ειδήσεων.

Ποιά είναι η Ντίλμα Ρούσεφ.

Οι οπαδοί της, αποκαλούν την κυρία Ντίλμα Ρούσεφ "Σιδηρά Κυρία", τόσο γιά το "φορτωμένο" προσωπικό πρόγραμμά της, όσο και γιά την ικανότητά της να δουλεύει πολύ. Και η "Σιδηρά Κυρία" καλείται, πλέον, να κυβερνήσει τη Βραζιλία, πρώτη γυναίκα πρόεδρός της, αναλαμβάνοντας καθήκοντα επίσημα την πρώτη Ιανουαρίου 2011.

Υποψήφια του "Κόμματος των Εργατών", η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας όπως υποστηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές, "θα μπορούσε να υπερτερήσει του αντιπάλου της, πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο, Ζοζέ Σέρα, από τον πρώτο κιόλας γύρο της αναμέτρησης, την 3η Οκτωβρίου". Εμποδίστηκε όμως σε αυτόν τον "στόχο", επειδή ενόχλησε τότε πολλούς εκλογείς η δέσμευσή της, "να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις".

Λαμβάνει γρήγορα δύσκολες αποφάσεις, επικρίνει με δριμύτητα --δημόσια-- υπουργούς, αυτά είναι ακόμα δύο από τα χαρακτηριστικά του πολιτικού 'προφίλ' της "Ντίλμα", όπως οι συμπατριώτες της, ακριβώς, την προσφωνούν...

Οικονομολόγος από την πλευρά των σπουδών της, η ίδια έχει διατελέσει υπουργός Ενέργειας, πρόσφατά όμως έφθασε να είναι η "δεύτερη στην ιεραρχία" στη βραζιλιάνικη κυβέρνηση και από τη θέση της αυτή είναι που βοήθησε αποφασιστικά στην υλοποίηση πολλών κρίσιμων επενδύσεων στις υποδομές σε πολλά σημεία της λατινοαμερικανικής χώρας.

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο 1947, από πατέρα Βούλγαρο και μητέρα Βραζιλιάνα.

Σε νεαρή ηλικία, εναντιώθηκε στη στρατιωτική δικτατορία. Συνελήφθη, μάλιστα, στο Σάο Πάολο το έτος 1970, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, αλλά μετά από δύο έτη εγκλεισμού στη φυλακή, την άφησαν ελεύθερη. Ποτέ δεν υπέκυψε, ούτε κατέδωσε, στα βασανιστήρια, στα οποία τήν υπέβαλαν κατά την δίχρονη κράτησή της.