ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν την ουκρανική ειρηνευτική διαδικασία

Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν την ουκρανική ειρηνευτική διαδικασία

Στη διατάραξη των ειρηνευτικών προσπαθειών στην ανατολική Ουκρανία στοχεύουν οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για επιβολή αντίποινων.

O πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, τόνισε ότι η επιβολή των κυρώσεων μοιάζει «λίγο παράξενη», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ειρηνευτική διαδικασία περιλαμβανομένης μιας κατάπαυσης του πυρός.

«Όταν η κατάσταση οδεύει προς μία ειρηνική επίλυση, γίνονται ενέργειες που έχουν ως στόχο τη διατάραξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

«Εδώ και καιρό είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυρώσεις ως ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής είναι αναποτελεσματικές και πρακτικά δεν αποφέρουν ποτέ το επιθυμητό τους αποτέλεσμα — ακόμα και αν αφορούν μικρές χώρες. Φυσικά η πολιτική των κυρώσεων επιφέρει κάποια πλήγματα, μη εξαιρουμένων εκείνων που τις επιβάλλουν».

Παράλληλα, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα «εξετάζει» την επιβολή αντιποίνων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δε θα ληφθούν εις βάρος της ρωσικής οικονομίας.

Χθες (11/9) πάντως, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Αντρέι Μπελούσοφ, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε, επιπλέον με το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα, να περιορίσει τις εισαγωγές ορισμένων οχημάτων ή καταναλωτικών αγαθών, όπως προϊόντων ένδυσης.

«Η κυβέρνηση το εξετάζει αυτό, προετοιμάζει προτάσεις» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους μέτρα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της οικονομίας μας, θα τα υιοθετήσουμε. Όμως δεν θα το κάνουμε στο πλαίσιο μιας επίδειξης δύναμης και ζημιώνοντας εμάς τους ίδιους», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους αναγνώρισε ότι το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα έχει «σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις, όμως ελάχιστες».

Από την άλλη, αυτό το μέτρο «τονώνει την ανάπτυξη της δικής μας γεωργίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χρησιμοποιείται με στόχο «να αναβιώσει το ΝΑΤΟ ως ένα από τα στοιχεία κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Η Ουκρανία είναι ντε φάκτο όμηρος ξένων συμφερόντων», ενώ χρησιμοποιείται «για να αναβιώσουν το ΝΑΤΟ ως ένα από τα στοιχεία κλειδιά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» εκτίμησε τέλος ο Πούτιν.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Πιστόριους ενδέχεται να γλυτώσει τη φυλακή! (pics+vids)

ΗΠΑ: Δάσκαλος έδωσε χλωρίνη σε δεκάδες παιδάκια! (pics)