ΚΟΣΜΟΣ

Βορειοκορεατικό σκάφος παραβίασε τη θαλάσσια γραμμή οριοθέτησης με τη Νότια Κορέα

Βορειοκορεατικό σκάφος παραβίασε τη θαλάσσια γραμμή οριοθέτησης με τη Νότια Κορέα

Βορειοκορεατικό λιμενικό περιπολικό σκάφος διέσχισε σήμερα τη θαλάσσια γραμμή οριοθέτησης με τη Νότια Κορέα στην Κίτρινη Θάλασσα πριν γυρίσει πίσω μετά τα προειδοποιητικά πυρά του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.


Το βορειοκορεατικό πλοίο παραβίασε κατά 0,9 του χιλιομέτρου τη νοτιοκορεατική ακτή της θαλάσσιας γραμμής οριοθέτησης, ένα σημείο βίαιων συγκρούσεων κατά το παρελθόν, λίγο μετά το απόγευμα (06.00 ώρα Ελλάδος σήμερα).

"Ένα από τα πλοία μας εξέπεμψε προφορική προειδοποίηση από το μεγάφωνο και προχώρησε στη ρίψη προειδοποιητικών πυρών", πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Το βορειοκορεατικό πολεμικό πλοίο ξεκίνησε για την άλλη πλευρά της γραμμής οριοθέτησης μερικά λεπτά αργότερα.

Είναι η πρώτη παραβίαση του θαλάσσιου αυτού συνόρου σε τέσσερις μήνες. Σημειώνεται μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων στην πόλη Ιντσεόν της Νότιας Κορέας στους οποίους μετέχει η Βόρεια Κορέα.

Η γραμμή αυτή οριοθέτησης που ορίστηκε από τον ΟΗΕ μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) έγινε θέατρο σύντομων αλλά αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1999, το 2002 και το 2009.

Διαβάστε επίσης: Το τελετουργικό για την προετοιμασία της περιτομής (σκληρές εικόνες)