ΚΟΣΜΟΣ

Σιέρα Λεόνε: Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας για τον ιό Έμπολα

Σιέρα Λεόνε: Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας για τον ιό Έμπολα

Το ενδεχόμενο παράτασης στην τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας που έχουν ήδη επιβάλλει στους πολίτες της Σιέρα Λεόνε, εξετάζουν τώρα οι Αρχές της χώρας.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής και είχαν απώτερο σκοπό τον έλεγχο της επιδημίας του ιού Έμπολα, μια επιδημία που καταγράφεται ως η μεγαλύτερη από τη στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια ο ιός, συνέβαλε τα μέγιστα στον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων που δεν είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Έτσι, οι Αρχές οι οποίες ακόμη δεν έχουν εξετάσει όλα τα σπίτια της επικρατείας, αναμένεται να παρατείνουν ακόμα περισσότερο την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών.

Πρόκειται για μια από τις πλέον ρηξικέλευθες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις χώρες στις οποίες ο ιός ακμάζει. Οι αρχές της Σιέρα Λεόνε επέβαλαν σε έξι εκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ εθελοντές πραγματοποιούσαν επισκέψεις, όχι μόνο ενημερωτικού χαρακτήρα, αλλά και για να απομονώσουν όσους έχουν μολυνθεί με τον ιό και να απομακρύνουν όσους κατέληξαν από αυτόν.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να παραταθεί. Παρότι η άσκηση αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχής μέχρι τώρα, δεν έχει ολοκληρωθεί σε μερικές μητροπολιτικές πόλεις όπως το Φρίταουν και η Κενέμα», τόνισε σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς ο Στίβεν Γκαόζια, ο επικεφαλής του Επιχειρησιακού Κέντρου Εκτάκτων Καταστάσεων, το οποίο έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Έρνεστ Μπάι Κορόμα.

Ο Γκαόζια επεσήμανε πως 92 σοροί ανθρώπων που πέθαναν από Έμπολα εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα μέχρι χθες το βράδυ, τη δεύτερη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Περίπου 123 άνθρωποι επικοινώνησαν με τις αρχές στη διάρκεια της επιχείρησης φοβούμενοι ότι έχουν μολυνθεί. Από αυτούς θετικοί στον ιό ήταν οι 56, αρνητικοί οι 31 και 36 αναμένουν τα αποτελέσματα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον ιό Έμπολα