ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Σιράκ στηρίζει τον Ζιπέ για τις εκλογές του 2017

Γαλλία: Ο Σιράκ στηρίζει τον Ζιπέ για τις εκλογές του 2017

Στην κούρσα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 και στο μελλοντικό ματς του με αντίπαλο τον Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ δέχθηκε τη σημαντική υποστήριξη του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Figaro".

"Ήξερα ανέκαθεν πως ο Αλέν Ζιπέ θα είναι παρών στο ραντεβού με το πεπρωμένο του και με το πεπρωμένο της Γαλλίας. Λίγα πράγματα θα μπορούσαν να με χαροποιήσουν περισσότερο, για εμένα τον ίδιο, για εκείνον και κυρίως για τη χώρα μας", δηλώνει ο πρώην πρόεδρος (2005-2007) μιλώντας στον επικεφαλής των πολιτικού τμήματος της "Figaro" Φιλίπ Γκουγιό.

"Αν είχα την ενέργεια, θα είχα ήδη κρατήσει μια θέση για μένα, έστω και μικρή, στο επιτελείο" της προεκλογικής εκστρατείας του, προσθέτει ο Σιράκ, τον οποίο οι Γάλλοι συνεχίζουν να εκτιμούν πολύ, αλλά οι δημόσιες εμφανίσεις και οι δηλώσεις του είναι πολύ σπάνιες εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο Ζακ Σιράκ ανέκαθεν επαινούσε τον Ζιπέ —ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα της δεξιάς στις προκριματικές εκλογές του 2016 ενόψει των προεδρικών του 2017— ενώ τρέφει πολύ ισχυρή απέχθεια γι' αυτόν που τον διαδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον Ηλυσίων, τον Νικολά Σαρκοζί.

Η δήλωση του Σιράκ έρχεται μερικές ημέρες έπειτα από μια "δολοφονική" δήλωση της συζύγου του, της Μπερναντέτ, εναντίον του Αλέν Ζιπέ. "Είναι πολύ, πολύ ψυχρός και δεν προσελκύει τους ανθρώπους", δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιοσταθμό Europe 1. "Τι σχέση έχει ο Αλέν Ζιπέ με τον Νικολά Σαρκοζί;", αναρωτήθηκε αυτή που, αντίθετα από τον σύζυγό της, δεν έχει μάτια παρά για τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρώην πρόεδρος (2007-2012) ανακοίνωσε στις 19 Σεπτεμβρίου την επιστροφή του στην πολιτική ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματός του, του UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα), η οποία θα κριθεί το Νοέμβριο. Θα έχει να αντιμετωπίσει τις προεδρικές φιλοδοξίες πολλών πολιτικών της δεξιάς, μεταξύ των οποίων ο Ζιπέ, αλλά επίσης έξι δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα σατιρικού περιοδικού, ο Σαρκοζί θα ήθελε από την Μπερναντέτ Σιράκ να του οργανώσει μια συνάντηση με τον σύζυγό της.

Μέσω του τηλεοπτικού δικτύου France 2, ο Νικολά Σαρκοζί είχε απευθύνει στις 21 Σεπτεμβρίου μια φιλοφρόνηση προς τον Σιράκ, για τον οποίο είπε πως "αφιέρωσε τη ζωή του στη Γαλλία".