ΚΟΣΜΟΣ

Ντάισελμπλουμ: Καμία παράταση στη Γαλλία

Ντάισελμπλουμ: Καμία παράταση στη Γαλλία

Αρνητικός στο ενδεχόμενο να δοθεί περαιτέρω παράταση στην προθεσμία που έχει ήδη πάρει η Γαλλία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο το οποίο έχει θεσπιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θεωρώντας ότι η κυβέρνησή της δεν προώθησε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των δύο επιπλέον ετών που δόθηκαν στο Παρίσι.

Η Γαλλία τυπικά όφειλε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της ως τα τέλη του 2013, αλλά τον Ιούνιο του 2013 η ΕΕ αποφάσισε να δώσει στο Παρίσι παράταση δύο ετών, ως το 2015, λόγω της ύφεσης στην ευρωζώνη.

«Πώς αξιοποιήθηκε ο χρόνος αυτός; Δεν αξιοποιήθηκε. Επομένως δεν πρέπει να το ξανακάνουμε αυτό», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει να επιτύχει τους στόχους ούτε έως το 2015, αλλά προσδοκά ότι θα επανέλθει εντός ορίων σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά της το 2017.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πριν δοθεί κι άλλος χρόνος σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ευρωζώνης, η κυβέρνησή της θα πρέπει να καλείται να λαμβάνει αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου της παράτασης η οποία θα της χορηγείται.

«Θα πρέπει να κάνουμε μια απαράβατη συμφωνία για το πώς θα χρησιμοποιείται ο χρόνος αυτός. Αυτό χρειάζεται να γίνεται εξαρχής και με αξιόπιστο τρόπο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανοί στρατιωτικοί αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων