ΚΟΣΜΟΣ

Η πόλη Κομπάνι «ζορίζει» τους τζιχαντιστές

Η πόλη Κομπάνι «ζορίζει» τους τζιχαντιστές

Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να έχει καταφέρει να πείσει τον κόσμο για τις στρατηγικές του ικανότητες, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο κατάφεραν να αναπτυχθούν στο Ιράκ, ωστόσο στη Συρία και συγκεκριμένα στην πόλη του Κομπάνι, τα πράγματα έχουν «ζορίσει» για τους εξτρεμιστές.


Κατά τις χθεσινές μάχες, οι Κούρδοι που μάχονται για να κρατήσουν την πόλη τους, βρήκαν στην τσέπη ενός νεκρού τζιχαντιστή κινητό με τη φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο αυτός και οι συμπολεμιστές του απειλούσαν να αποκεφαλίσουν. Ως γνωστόν, όποιος δε συμφωνεί με τα θρησκευτικά πιστεύω των τζιχαντιστών, βρίσκει φρικτό θάνατο όταν τους συναντάς. Οι Κούρδοι θεωρούν ήδη νεκρό το μικρό κορίτσι και όλη την οικογένειά του, αφού πρόκειται για οικογένεια Αλεβιτών Μουσουλμάνων, θρησκεία την οποία δεν αποδέχονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Γιατί δεν πέφτει η Κομπάνι;

Οι Κούρδοι που μάχονται για να κρατήσουν την πόλη τους έχουν βάλει δύσκολα, αφού συνεχώς ανακαταλαμβάνουν θέσεις που έχουν χάσει από τους τζιχαντιστές. Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να μην μπορούν να πετύχουν το σκοπό τους.

Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά, το χρήμα. Η Συρία έχει πλούσια αποθέματα πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή οι πηγές ελέγχονται από Κούρδους. Οι εξτρεμιστές λοιπόν, προσπαθούν να κάνουν ότι και στο Ιράκ. Να πάρουν το πετρέλαιο και να κερδίσουν ακόμα περισσότερα χρήματα, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την οργάνωσή τους και να στρατολογήσουν νέους πολεμιστές.

Θα πρέπει ακόμα να έχετε κατά νου, πως η πόλη Κομπάνι βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία και δίνει την ευκαιρία στους τζιχαντιστές να μπορούν να στρατολογούν πιο εύκολα μαχητές, αφού ουσιαστικά θα έχουν υπό τον έλεγχό τους τα σύνορα κι έτσι οι ακραίοι Ισλαμιστές θα μπορούν να εισέρχονται στις τάξεις τους πιο εύκολα.

Πως μάχονται οι Κούρδοι

koyrdoi gynaikes maxhtes

Φρίκη εσείς; Γυναίκες εμείς... Κάπως έτσι το σκέφτονται οι Κούρδοι και προσπαθούν να «τρομάξουν» τους εξτρεμιστές με τη γυναικεία παρουσία στα πεδία του πολέμου. Βλέπετε, οι τζιχαντιστές πιστεύουν πως αν πεθάνουν από χέρι γυναίκας, δε θα βρουν γαλήνη στο ταξίδι τους. Έτσι, όσο οι ίδιοι σπέρνουν τον τρόμο με φωτογραφίες αποκεφαλισμένων και σταυρωμένων πτωμάτων, τόσο οι Κούρδοι βάζουν γυναίκες στις μάχες για να τους «ζορίσουν» ακόμα περισσότερο. Και απ' ότι φαίνεται, καταφέρνουν το στόχο τους μια χαρά.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Όταν δε μπορείς να προλάβεις το κακό στη γέννησή του, μετά τρέχεις και δε φτάνεις... Κάπως έτσι την έπαθαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες αρχικά δεν ήταν αντίθετες με το Ισλαμικό Κράτος. Όταν ακόμα οι τζιχαντιστές δεν είχαν πολύ δύναμη, ήταν βολικοί για τις ΗΠΑ, αφού πολεμούσαν προκειμένου να διώξουν τον Μπασάρ αλ Ασάντ από την εξουσία της Συρίας. Σιγά – σιγά όμως το τζιχάντ εξαπλώθηκε, οι μαχητές του κέρδισαν πολλές περιοχές στο Ιράκ οι οποίες είχαν πετρέλαιο και πλέον η τρομοκρατική οργάνωση έχει γιγαντωθεί και είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις Δυτικές χώρες.

Για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να συνεργάζονται με Κούρδους μαχητές, οι οποίοι τους υποδεικνύουν τις θέσεις των τζιχαντιστών, προκειμένου να αναλάβουν δράση τα βομβαρδιστικά τους. Κρατήστε τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος της Συρίας, PYD, Ζιχάτ Κουμπάνε, ο οποίος τόνισε πως «Οι Κούρδοι είναι ο μεγάλος παίχτης στη Μέση Ανατολή. πλέον έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή για τους Κούρδους της Rojava. Το YPG απέδειξε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι είναι η μόνη δύναμη ικανή να αποτελέσει ανάχωμα στο Ισλαμικό Κράτος. Μετά από όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν στην Κομπάνι, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις που έχουν σπεύσει στην Μέση Ανατολή». Το σημαντικό ωστόσο, είναι το γεγονός πως ο ίδιος παραδέχεται ανοιχτά πως πλέον υπάρχουν συναντήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και PYD, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον Κουρδικό ρόλο στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών.

Οι ΗΠΑ λοιπόν, μια χώρα που εδώ και πολλά χρόνια είναι στο πλευρό της Τουρκίας για το Κουρδικό ζήτημα και αποκαλούσε το PKK τρομοκρατική οργάνωση, έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται μαζί του αφού κατάλαβε καλά πως η απειλή είναι το Ισλαμικό Κράτος.

Τι λέει για όλα αυτά η Τουρκία;

Ο ρόλος της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικός. Μόνο στην πόλη Κομπάνι αν είχε βοηθήσει τους Κούρδους, τώρα η μάχη ίσως και να είχε κριθεί υπέρ τους. Ωστόσο η στάση της Τουρκίας έχει το ρόλο του παρατηρητή.

Ο Ερντογάν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, αφού στην προσπάθειά του να μη βοηθήσει συμμάχους του Ασάντ (οι Κούρδοι μαχητές της Κομπάνι που διατηρούν άριστες σχέσεις με το PKK ), αφήνει τους τζιχαντιστές να ελπίζουν πως θα καταφέρουν αυτοί να ελέγξουν τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, για τους λόγους που αναπτύξαμε παραπάνω. Όμως ο κίνδυνος να «μεγαλώσει» αρκετά το Ισλαμικό Κράτος και να βάλει στο μάτι και Τουρκικές περιοχές, δεν είναι κάτι που αποκλείεται. Αντίθετα, είναι σίγουρο πως αν το Ισλαμικό Κράτος κερδίσει τις θέσεις που έχει βάλει στο μάτι και αυξήσει τα έσοδά του από τα πετρέλαια που θα διαχειρίζεται, τότε οι βλέψεις τους θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο.

Και αν λάβουμε υπ' όψιν μας τον χάρτη που ονειρεύονται οι τζιχαντιστές, τότε η φρίκη θα περάσει τα σύνορα της Μέσης Ανατολής και θα φτάσει μέχρι τα Βαλκάνια. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Τρίτος Παγκόσμιος θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος...

f3

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για το Ισλαμικό Κράτος εδώ