ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: «Η Ιταλία είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη, χωρίς εξωτερικές επιβολές»

Ρέντσι: «Η Ιταλία είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη, χωρίς εξωτερικές επιβολές»

«Η χώρα μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, χωρίς εξωτερικές επιβολές», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά την ομιλία του στην βουλή της Ρώμης, ενόψει της αυριανής (23-10-2014) συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αναφερόμενος στο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και στην πιθανή αντίδραση της Ευρώπης, ο Ρέντσι τόνισε ότι « από τις Βρυξέλλες πρόκειται να γίνουν κάποιες συστάσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν, κάτι που πρέπει να θεωρείται απόλυτα φυσικό».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εντός της σημερινής ημέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποστείλει στην ιταλική κυβέρνηση συγκεκριμένη επιστολή με την οποία θα ζητείται να αποσαφηνισθεί με ποιους πόρους πρόκειται να καλυφθεί η συνολική μείωση φόρων για το 2015, ύψους δεκαοκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τόνισε ο Ματέο Ρέντσι, με την αυριανή σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων «η Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίζει σελίδα, με αλλαγή στην ηγεσία των θεσμών της και την έναρξη μιας νέας περιόδου».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο επέστρεψε στο προσκήνιο, για πρώτη φορά, η λέξη ανάπτυξη, μετά από μια ζωηρή αντιπαράθεση με τους Ολλανδούς και τους άλλους υποστηρικτές της λιτότητας».

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, τέλος, «δεν μπορεί να αναβληθεί, πλέον, η όλη συζήτηση σχετικά με το πώς η Ευρώπη εννοεί να προσπαθήσει να βγει από τα στενά περιθώρια της λιτότητας, ώστε να σχεδιάσει μια νέα στρατηγική ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Σχέδιο προϋπολογισμού με φοροελαφρύνσεις ύψους 18 δισ.