Έμπολα: Νέα οικονομική ενίσχυση για την παρασκευή εμβολίων

Έμπολα: Νέα οικονομική ενίσχυση για την παρασκευή εμβολίων

Το ποσό των 24,4 εκατομμυρίων ευρώ για τη «μάχη κατά του Έμπολα» αποδέσμευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξάνοντας έτσι στα 204,4 εκατομμύρια την οικονομική συμβολή της στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε πέντε ευρωπαϊκά ερευνητικά σχέδια που αφορούν από μια ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή ενός εμβολίου, μέχρι δοκιμές υπαρχόντων και νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού, διευκρίνισε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Η διαδικασία αποδέσμευσης του ποσού των 24,4 εκατομμυρίων θα επιταχυνθεί «ώστε να αρχίσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσαν οι Βρυξέλλες.

Τα προγράμματα που επελέγησαν — δύο στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία και ένα στη Γερμανία — κρίθηκαν ως «τα πιο υποσχόμενα» για την αντιμετώπιση του Έμπολα, όπως τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Έχουμε δεσμευτεί σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο σε ό,τι αφορά τον Έμπολα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την κρίση και ταυτόχρονα να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει μέχρι σήμερα ότι θα προσφέρει 180 εκατομμύρια ευρώ ως ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί να δώσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ ξεχωριστά, η συμβολή των Ευρωπαίων φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα όμως με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam «μόνο τα 84 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν είναι πιστώσεις που έχουν κατανεμηθεί επίσημα» μέχρι σήμερα. Επιπροσθέτως, έντεκα χώρες της ΕΕ δεν έχουν προσφέρει τίποτα, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι ανάγκες φτάνουν το 1 δισ. Ευρώ, καλώντας τους ηγέτες των κρατών-μελών που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες να «μετατρέψουν τις υποσχέσεις τους σε μετρητά» χωρίς καθυστερήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Οτάβα: Η μητέρα του δράστη δηλώνει ότι κλαίει για το θύμα και όχι για το γιο της