ΚΟΣΜΟΣ

Νέες διαδηλώσεις και συλλήψεις στο Παρίσι για το θάνατο του νεαρού οικολόγου

Νέες διαδηλώσεις και συλλήψεις στο Παρίσι για το θάνατο του νεαρού οικολόγου

Νέες διαδηλώσεις οργανώθηκαν την Κυριακή (2/11) στη Γαλλία, στη μνήμη ενός νεαρού οικολόγου που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.


Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, όπως στο Παρίσι όπου συνελήφθησαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.

Το Σάββατο (1/11), δύο παρόμοιες κινητοποιήσεις στη Ναντ και την Τουλούζη που οργανώθηκαν από ριζοσπαστικά και αντικαπιταλιστικά κινήματα, κατέληξαν σε συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης.

Στο Παρίσι, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία, στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.

«Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά», «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή έκαναν χρήση δακρυγόνων όταν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να σπάσουν το οδόφραγμα που είχε στήσει η αστυνομία.

Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή, συνελήφθησαν 66 άνθρωποι. Ορισμένοι από αυτούς έφεραν επάνω τους «σφυριά, κόφτες, σιδερογροθιές, βεγγαλικά και εμπρηστικούς μηχανισμούς».

Το ακροαριστερό κόμμα NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) σχεδίαζε αρχικά να διαδηλώσει στην περιοχή αυτή, όμως τελικά προτίμησε να οργανώσει μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν τη συγκέντρωση, αργά το απόγευμα, στο Πεδίο του Άρεως, κοντά στον Πύργο του Άιφελ.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία οργανώθηκε μια «σιωπηλή πορεία» από περίπου 300 ανθρώπους στο εργοτάξιο του αμφιλεγόμενου φράγματος της Σιβέν, όπου σκοτώθηκε στις 26 Οκτωβρίου ο Ρεμί Φρες, 21 ετών. Ο θάνατός του, ο πρώτος σε διαδήλωση που καταστέλλεται από την αστυνομία στη μητροπολιτική Γαλλία από το 1986, προκάλεσε σοκ στη χώρα και σύγχυση στην κυβέρνηση. Η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ επέκρινε μάλιστα το κατά πόσο ήταν σωστό να ανεγερθεί φράγμα στη Σιβέν, κάνοντας λόγο για «λανθασμένη εκτίμηση».

Το σχέδιο κατασκευής πάντως του φράγματος έχει ήδη ανασταλεί.