ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το κοινοβούλιο

Λιβύη: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το κοινοβούλιο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης ακύρωσε σήμερα (6/11/2014) ως αντισυνταγματικό το κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, την ώρα που η χώρα έχει βυθισθεί στην αναρχία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλούνταν να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του κοινοβουλίου έπειτα από προσφυγή ισλαμιστή βουλευτή.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι οριστική και έχει άμεση ισχύ. Ουδεμία έφεση είναι δυνατή.

Το κοινοβούλιο αμφισβητούσαν ένας συνασπισμός πολιτοφυλακών, ο "Φατζρ Λίμπια", ο οποίος ελέγχει την Τρίπολη, καθώς και ισχυρές ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν καταλάβει τη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη), την πόλη όπου επρόκειτο αρχικά να έχει την έδρα του το κοινοβούλιο.

Ελεγχόμενο από τους αντι-ισλαμιστές, το κοινοβούλιο ήταν υποχρεωμένο να συνεδριάζει μετά την εκλογή του στο Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της Λιβύης, εκτιμώντας πως η ασφάλειά του δεν μπορούσε να εξασφαλισθεί στη Βεγγάζη, η οποία αποτελεί καθημερινά θέατρο βιαιοτήτων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πυροβολισμοί χαράς ήχησαν στην Τρίπολη και αυτοκίνητα κορνάριζαν καθώς οι πολιτοφύλακες του "Φατζρ Λίμπια" γιόρταζαν τη "νίκη" τους, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ισλαμιστής βουλευτής Αμπντεραούφ αλ-Μανάι, ο οποίος μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο, όπως και άλλοι βουλευτές, είχε καταθέσει μια προσφυγή επιχειρηματολογώντας πως το κοινοβούλιο δεν σεβάστηκε το προσωρινό Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να έχει την έδρα του στη Βεγγάζη, 1.000 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Ο Μανάι καθώς και άλλοι ισλαμιστές βουλευτές κατηγορούν επίσης το κοινοβούλιο ότι υπερέβη τις εξουσίες του όταν ζήτησε τον Αύγουστο να πραγματοποιηθεί μια ξένη επέμβαση στη Λιβύη για να προστατευθούν οι άμαχοι, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τον συνασπισμό πολιτοφυλακών "Φατζρ Λίμπια".

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές που μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο υποστηρίζουν τον "Φατζρ Λίμπια", ο οποίος έχει σχηματίσει μια παράλληλη κυβέρνηση γνωστή για τις ισλαμιστικές συμπάθειές της.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται εδώ και μερικές ημέρες στη Βεγγάζη, την οποία επιχειρούν να ανακαταλάβουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Οι μάχες αυτές έχουν στοιχίσει εδώ και τρεις ημέρες τη ζωή σε περισσότερους από τριάντα ανθρώπους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Την Τρίτη (4/11/2014), η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ζήτησαν από μια επιτροπή του Συμβουλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσθέσει τους τζιχαντιστές της Άνσαρ Ασαρία, μιας από τις πολιτοφυλακές που ελέγχουν τη Βεγγάζη, στον μαυροπίνακα του ΟΗΕ με τις "τρομοκρατικές οργανώσεις" εξαιτίας των σχέσεών τους με την αλ-Κάιντα.

Σχετικές ειδήσεις