ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Με τους διαδηλωτές τα έβαλε ο πρόεδρος Νιέτο

Μεξικό: Με τους διαδηλωτές τα έβαλε ο πρόεδρος Νιέτο

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, καταδίκασε το γεγονός ότι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις δολοφονίες των 43 φοιτητών, πυρπόλησαν μία από τις πύλες του Εθνικού Παλατιού.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την τραγωδία για να δικαιολογήσουν βίαιες πράξεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Άνκορατζ της Αλάσκας ο πρόεδρος Νιέτο, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες των 43 φοιτητών. «Δεν μπορούμε να απαιτούμε δικαιοσύνη όταν ενεργούμε με βία», είπε πριν επιβιβαστεί στην πτήση του με προορισμό την Κίνα.

Το ταξίδι του Νιέτο στην Κίνα έχει εξαγριώσει τους διαδηλωτές και τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της χώρας νοιάζεται περισσότερο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Μεξικού παρά για την αντιμετώπιση των συχνών περιστατικών βίας μεταξύ συμμοριών που πλήττει εδώ και χρόνια το Μεξικό.

Οι φοιτητές απήχθησαν από διεφθαρμένους αστυνομικούς στα τέλη Σεπτεμβρίου σε περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ήταν προφανές πως οι φοιτητές είχαν δολοφονηθεί και οι σοροί τους αποτεφρωθεί από μέλη συμμορίας που είχαν διασυνδέσεις με αστυνομικούς, δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση λόγω έλλειψης στοιχείων.

Μία ακόμα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από ανθρώπους οι οποίοι περπάτησαν περίπου 160 χιλιόμετρα από την περιοχή Ιγκουάλα της πολιτείας Γκερέρο –όπου και απήχθησαν οι φοιτητές- μέχρι την πόλη του Μεξικού με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το αποτρόπαιο έγκλημα.

Σχετικές ειδήσεις