ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση εναντίον σιιτών

Υεμένη: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση εναντίον σιιτών

Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη (12/1) εναντίον σιιτών στην πόλη Ράντα της κεντρικής Υεμένης.

«Η έκρηξη είχε στόχο το σπίτι ενός αρχηγού φυλής, συμμάχου σιιτών πολιτοφυλάκων», διευκρίνισε στρατιωτική πηγή, προσθέτοντας ότι πολλοί μαχητές του σιιτικού κινήματος Ανσαρουάλα ή Χούτι όπως ονομάζονται, βρίσκονταν στο σημείο αυτό τη στιγμή της επίθεσης.

Πρόκειται μάλιστα για «την ισχυρότερη» έκρηξη που έχει συγκλονίσει την πόλη αυτή της επαρχίας Μπάιντα, μετά την άφιξη τον Οκτώβριο σιιτών μαχητών Χούτι.

Από την πλευρά τους, κάτοικοι δήλωσαν ότι η έκρηξη ακούστηκε σε όλη την πόλη, όπου κατοικούν σουνίτες και σιίτες.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ούτε έχει καταστεί δυνατό επί του παρόντος να διευκρινιστεί αν η επίθεση έγινε από καμικάζι ή με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Οι σιίτες μαχητές Χούτι, αφού πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά στις 21 Σεπτεμβρίου, δεν έχουν σταματήσει να επεκτείνουν τη ζώνη επιρροής τους προς τη δυτική και νότια Υεμένη.

Η άφιξή τους πάντως στη Ράντα – μια περιοχή στην οποία η αλ Κάιντα είναι γερά εγκατεστημένη - συνάντησε ισχυρή αντίσταση, ενώ κάποιες σουνιτικές φυλές συμμάχησαν με το εξτρεμιστικό δίκτυο σε μια προσπάθεια να καταδιώξουν τους σιίτες πολιτοφύλακες.

Η αλ Κάιντα ανέλαβε άλλωστε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση εναντίον σιιτών μαχητών το Σάββατο (8/11), δηλώνοντας ότι προκάλεσε το θάνατο δεκάδων μεταξύ των αντιπάλων της.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας στη Σαναά ανακοίνωσε ότι επτά μέλη της αλ Κάιντα, ανάμεσά τους μια γυναίκα, σκοτώθηκαν ενώ προετοίμαζαν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους νωρίς το πρωί της Τετάρτης (12/11) στο νότο της χώρας.

Στόχος της επιδρομής, σύμφωνα με μέλος φυλής, ήταν η συνάντηση «κάτω από τα δένδρα» οργάνωσης της αλ Κάιντα (7 μέλη της σκοτώθηκαν), κοντά στην τοποθεσία 'Αζαν στην επαρχία Σάμπουα.

Δύο ακόμη, τέλος, επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πηγές των φυλών που δεν ήταν σε θέση ωστόσο να πουν αν προκάλεσαν θύματα, νεκρούς ή τραυματίες.

Σχετικές ειδήσεις