ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινούν οι δοκιμές αγωγών κατά του Έμπολα

Ξεκινούν οι δοκιμές αγωγών κατά του Έμπολα

Τις πρώτες κλινικές δοκιμές τριών αγωγών κατά του Έμπολα, σε τρία από τα κέντρα τους στη Γουινέα και τη Λιβερία, θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα – Δύο νέα θύματα στο Μαλί.

«Οι τρεις αυτές χωριστές κλινικές δοκιμές αποσκοπούν στην εύρεση δραστικής θεραπείας», διευκρίνισε χαρακτηριστικά η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Είναι μια πρωτοφανής διεθνής συνεργασία που δίνει ελπίδα στους ασθενείς να λάβουν μια πραγματική θεραπεία κατά του ιού Εμπολα, ο οποίος σκοτώνει σήμερα το 50 έως το 80% όσων έχουν προσβληθεί», υπογράμμισε η γιατρός Ανίκ Αντιέρενς, η οποία συντονίζει τις κλινικές δοκιμές για τους ΓΧΣ.

Οι τρεις μελέτες θα τεθούν αντίστοιχα υπό την επίβλεψη τριών επιστημονικών κέντρων. Οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο brincidofovir της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Chimerix στο κέντρο ELWA της Μονρόβιας στη Λιβερία υπό την επίβλεψη του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο favipiravir της ιαπωνικής Fujifilm στο Γκεκέντου της Γουινέας υπό το γαλλικό INSEM (Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και οι δοκιμές με αγωγή που έχει ως βάση το αίμα και το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει στο κέντρο του Κόνακρι, πρωτεύουσας της Γουινέας, υπό την επίβλεψη του ολλανδικού Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας.

Τα πρώτα αποτελέσματα, δε, θα είναι διαθέσιμα τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα πάντα με τους ΓΧΣ.

Στις δοκιμές δεν θα χρησιμοποιηθούν ομάδες placebo και θα μετάσχουν εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν μόνο από τον ιό Έμπολα, οι οποίοι θα συναινέσουν έπειτα από σχετική ενημέρωσή τους. Ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες να προστεθούν πάντως νέα πειραματικά φάρμακα, αν είναι έτοιμα να δοθούν για κλινικές δοκιμές.

Σημειώνεται ότι ερευνητές θα παρακολουθούν τους ασθενείς και θα συλλέγουν στοιχεία για τα ποσοστά επιβίωσης, ενώ οι δοκιμές μπορεί να σταματήσουν νωρίς, αν μια θεραπεία αρχίσει να παρουσιάζει εμφανή οφέλη ή παρενέργειες.

Οι ΓΧΣ δήλωσαν πάντως ότι οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν διαταραχές στους ασθενείς, ενώ τηρούν τα διεθνώς αποδεκτά ηθικά πρότυπα με στόχο «ασφαλή επιστημονικά δεδομένα να παραχθούν και να μοιραστούν για το κοινό καλό».

Στις δοκιμές αυτές συνεργάζεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο τελευταίος απολογισμός του οποίου χθες (12//1) έκανε λόγο για 5.160 θανάτους σε 14.098 κρούσματα…

Οι ΓΧΣ, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στη δυτική Αφρική, μετέχει στις εντατικές αυτές κλινικές δοκιμές για να δώσει σε όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό Εμπολα μια μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης.

Παράλληλα, η ΜΚΟ κάλεσε τις φαρμακοβιομηχανίες να αναβαθμίσουν αμέσως την παραγωγή, αλλά και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν να μην υπάρξει χάσμα μεταξύ του τέλους των δοκιμών και της οποιαδήποτε ευρείας εισαγωγής φαρμάκων, αν διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή και δραστικά.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι θεραπείες αυτές θα είναι θαυματουργές», δήλωσε η Αντιέρενς, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο πρέπει να τα προχωρήσουμε σε όλα αυτά, σε μια προσπάθεια τα σκευάσματα που είναι τώρα διαθέσιμα να αυξήσουν τις ευκαιρίες για την εύρεση δραστικής θεραπείας».

Δύο νέοι θάνατοι στο Μαλί

Την ίδια ώρα, δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν την άνιση μάχη με τον Έμπολα στο Μαλί.

Θύματα του αιμορραγικού πυρετού έπεσαν ένας ασθενής και μία νοσοκόμα η οποία εργαζόταν στην κλινική όπου νοσηλευόταν ο άνδρας στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.

Η νοσοκόμα φρόντιζε τον άνδρα από το Μαλί ο οποίος πέθανε στις 27 Οκτωβρίου. Νωρίτερα, στις 24 Οκτωβρίου ένα κοριτσάκι 2 ετών απεβίωσε αφού είχε προσβληθεί από τον ιό. Όπως δήλωσε ο Σο «τα δύο αυτά περιστατικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Το μόνο κοινό σημείο στις δύο υποθέσεις αποτελεί το γεγονός ότι τόσο ο άνδρας, 50 ετών, όσο και το κοριτσάκι είχαν ταξιδέψει στη γειτονική Γουινέα προτού εκδηλώσουν τα συμπτώματα του ιού».

Σχετικές ειδήσεις