ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Όποιος θέλει όπλα για ένα δίκαιο αγώνα, βρίσκει...

Πούτιν: Όποιος θέλει όπλα για ένα δίκαιο αγώνα, βρίσκει...

Τις κατηγορίες των Δυτικών για την αποστολή όπλων της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, απέρριψε για μία ακόμη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθιστώντας σαφές ότι «τα προμηθεύονται μόνοι τους».

«Από πού προέρχονται αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα συστήματα πυροβολικού; Στο σημερινό κόσμο, οι άνθρωποι που διεξάγουν έναν αγώνα και που θεωρούν αυτόν τον αγώνα δίκαιο...βρίσκουν πάντα όπλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το περιεχόμενο της οποίας έδωσε σήμερα (17/11) στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

«Οι ουκρανικές αρχές έχουν στείλει στρατό και χρησιμοποιούν μέχρι και βαλλιστικούς πυραύλους. Ποιος μιλάει γι΄ αυτά. Ούτε κουβέντα», συμπλήρωσε σχετικά με τις κατηγορίες του Κιέβου και των Δυτικών ότι εξοπλίζει τους αντάρτες.

«Η Ρωσία δεν θέλει το Κίεβο να εξουδετερώσει όλους τους πολιτικούς αντιπάλους και τους αντιπολιτευόμενους στην ανατολική Ουκρανία. Και δεν θα το επιτρέψουμε», υπογράμμισε επίσης ο Πούτιν.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αποφασίσει σήμερα τη διεύρυνση των κυρώσεων κατά φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά αυτό που κυρίως επιζητεί είναι να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν πρόσωπα που ανήκουν στην ιεραρχία των αυτονομιστών και θα περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι διευκρίνισε ακόμα ότι οι κυρώσεις αυτές δεν αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο, αλλά «συνδυαζόμενες με άλλα μέτρα μπορεί να αποτελέσουν μέσο πίεσης», επισημαίνοντας την ανάγκη να ζητηθεί από την ουκρανική ηγεσία η ανανέωση της δέσμευσής της υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να δώσει ευκαιρίες για πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν την επανάληψη του διαλόγου με τη Μόσχα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εξαιρετικά τεταμένη και επικίνδυνη κατάσταση, ενώ όλες οι προσπάθειες της σημερινής συνόδου θα κατευθυνθούν προς την επανάληψη από την ΕΕ της έκκλησης τόσο για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όσο και για πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις διπλωματικές συνομιλίες», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σημειώνεται ότι από τις 2 Νοεμβρίου και τη διεξαγωγή εκλογών στις αυτοανακηρυχθείσες αυτόνομες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν στην περιοχή όπου τις τελευταίες μόνο 24 ώρες, έξι ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Σχετικές ειδήσεις