ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Επιβολή κυρώσεων και σε αυτονομιστές αντάρτες

Ε.Ε.: Επιβολή κυρώσεων και σε αυτονομιστές αντάρτες

Την απόφαση να διευρύνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, προσθέτοντας σε αυτόν ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών, πήρε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να ζητήσουν από τη διπλωματική υπηρεσία της να «προτείνει νέα πρόσωπα για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο, στοχοθετώντας αυτονομιστές, ώστε να μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση ως τα τέλη του μήνα», δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Μέχρι σήμερα, ο κατάλογος αυτός με πρόσωπα, στα οποία επιβάλλονται δέσμευση τυχόν οικονομικών τους πόρων στην ευρωπαϊκή επικράτεια καθώς και ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβάνει 119 πρόσωπα, τόσο Ουκρανούς φιλορώσους αυτονομιστές όσο και Ρώσους αξιωματούχους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Πάβλο Κλίμκιν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προσκεκλημένος για το Συμβούλιο, κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να στείλουν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» αποφασιστικότητας στη Ρωσία, απειλώντας με την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων, εάν αυτό χρειαστεί.

«Είναι καιρός να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα, το οποίο θα λέει πως οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα πυροδοτήσει επιπρόσθετα μέτρα από μέρους της ΕΕ», είπε ο Κλίμκιν.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του επιθυμεί να γίνει μια συνάντηση υψηλού επιπέδου «αυτή την εβδομάδα», ώστε να εμπεδωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία είχε συμφωνηθεί τον Σεπτέμβριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ο Κλίμκιν συναντήθηκε νωρίτερα με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ επρόκειτο επίσης να μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Χρειαζόμαστε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο θα αναφέρει τα επόμενα στάδια (...), πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα πακέτο» κυρώσεων, οι οποίες θα είναι «ισχυρές ώστε να ασκηθεί πίεση σε όλους όσοι επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κατάστασης», είπε ο Κλίμκιν, επικρίνοντας την ΕΕ διότι δεν έχει επιδείξει «ποτέ μια συγκροτημένη πολιτική έναντι της Ρωσίας».

«Είναι τώρα καιρός να καταλήξει σε μια», πρότεινε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, καλώντας επίσης την ΕΕ να «υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, ώστε να είναι αληθινά επιτυχείς».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων