ΚΟΣΜΟΣ

Η μαφία της ιταλικής πρωτεύουσας

Η μαφία της ιταλικής πρωτεύουσας

Μαφιόζικο σύστημα ήλεγχε την ιταλική πρωτεύουσα κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ μέσω της... καλής συνεργσσίας με τις δημοτικές αρχές. Στο επίκεντρο έρευνας και ο Αλεμάνο.

Η Ιταλία, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, κατέχει τα πρωτεία της πλέον διεφθαρμένης χώρας στην Ευρώπη ενώ την ίδια ώρα, πλούσια είναι η μαύρη λίστα που κατασχέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, μετά τη σύλληψη 37 ατόμων. Αλλοι 76 βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας για ακραία διαφθορά, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας Τζάνι Αλεμάνο.

Η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», έκανε λόγο για τη «μαφία του Καπιτωλίου», εκλεγμένους αξιωματούχους από όλους τους πολιτικούς χώρους που αλλοίωναν έναντι αμοιβής τις προσφορές για την καθαριότητα, τις μεταφορές ή άλλες... κερδοφόρες συναλλαγές έτσι ώστε να ωφελείται η ομάδα του Μάσιμο Καρμινάτι, ενός παλιού νεοφασίστα ακτιβιστή. Δεν είναι τυχαίο που μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο Καρμινάντι φερόταν να δηλώνει: «είμαστε ήρεμοι γιατί έχουμε φίλους». Δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, αξιωματούχοι, αστυνομικοί σε μια λίστα που είναι σίγουρα μακρά.

Ο Καρμινάντι, υπήρξε στη δεκαετία του '70 μέλος της διαβόητης Banda della Magliana, προτού δημιουργήσει τη δική του μαφιόζικη επιχείρηση και εξελιχθεί μεθοδευμένα στο νέο «βασιλιά της Ρώμης». Λέγεται ότι, σε συνεργασία με τον Σαλβατόρε Μπούτσι, έφθασε να επιβάλλει αλλαγές στον προϋπολογισμό της ιταλικής πρωτεύουσας. Τα τελευταία χρόνια ασκούσε διακριτικά την εξουσία του και σύμφωνα πάντα με την ιταλική Corriere, «η μαφία της Ρώμης, δεν σκοτώνει. Διαφθείρει». Η οργάνωσή του κέρδιζε, σύμφωνα με στοιχεία, 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δίνοντας προμήθειες σε πρόθυμους γραφειοκράτες και δημοτικούς συμβούλους ακόμη και στους υπεύθυνους κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. «Από το εμπόριο ναρκωτικών κερδίζω λιγότερα απ' ό,τι απ' τους μετανάστες», δήλωνε προκλητικά ο Μπούτσι.
Ο Καρμινάντι ωφελήθηκε ιδιαίτερα από την εκλογή Αλεμάνο στη δημαρχία το 2008. Στενός συνεργάτης του δημάρχου όπως και ο πρώην επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης καθαριότητας ήταν στη διάθεσή του.
Τώρα ο Αλεμάνο διατείνεται ότι δεν τον γνώριζε ενώ αλώβητη δεν βγαίνει ούτε η αριστερά καθώς φαίνεται ότι η δυσωδία ακουμπά το πρώην δεξί χέρι του Βάλτερ Βελτρόνι (πρώην υπουργού και δημάρχου της Ρώμης από το 2001 έως το 2008).
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έχει κάθε λόγο να δηλώνει σοκαρισμένος και να επιβάλει ειδικό έλεγχο στο τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος της Ρώμης.

(Πηγές: Corriere della Sera-ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις