ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: όχι στη λιτότητα,ναι στο κεντροαριστερό νοικοκύρεμα

Ρέντσι: όχι στη λιτότητα,ναι στο κεντροαριστερό νοικοκύρεμα

Μεταρρυθμίσεις με γρήγορες κινήσεις, αντίσταση στη σκληρή λιτότητα με ανάπτυξη και νοικοκύρεμα, είναι η γραμμή του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι στον αντίποδα της αυστηρότητας Μέρκελ.


Η Ιταλία που υπέφερε για χρόνια από μια παθολογική αδράνεια, πνιγμένη από τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια προσπαθεί να αφήσει πίσω της το μπερλουσκονικό μπαρόκ και μ' έναν κεντροαριστερό στο τιμόνι της, βάζει στην άκρη την πολιτική γεροντοκρατία και κοιτάζει μπροστά.

Της Κατερίνας Τζαβάρα

«Η νέα γενιά πρέπει να κάνει πολιτική όπως οι Αμερικανοί πρόεδροι, δύο θητείες και σπίτι τους», δήλωσε πρόσφατα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. «Δίνω και στον εαυτό μου, το πολύ οχτώ χρόνια αν κερδίσω τις επόμενες εκλογές. Ύστερα θα εγκαταλείψω την πολιτική».
Έτσι κι αλλιώς, ο Ιταλός πρωθυπουργός (ο 39χρονος κεντροαριστερός που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και λιγότερο από δέκα μήνες) έχει κάθε λόγο να βιάζεται. Συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλαγή εκλογικού νόμου, πώληση μέσω eBay των πολυτελών κρατικών αυτοκινήτων, περιορισμό των μελών του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας, ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις,...

Οι αλλαγές στο εργασιακό πέρασαν πρόσφατα από το Κοινοβούλιο με την κωδική ονομασία «Jobs Act», επειδή ο συμβολισμός παίζει το ρόλο του όταν κανείς θέλει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. «Μου άρεσε αυτό που έκανε ο Ομπάμα. Θεωρώ ότι οι επιτυχίες του ήταν κυρίως στο εσωτερικό κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ανέλαβε μια οικονομία σε κρίση το 2009, παρενέβη, έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη, δημιούργησε θέσεις εργασίας και κατάφερε όσα η Ευρώπη δεν έχει ακόμη καταφέρει», είπε πρόσφατα ο Ρέντσι μιλώντας στους New York Times. Βεβαίως η αλήθεια στην πολιτική δεν είναι ορατή μόνο από μια οπτική γωνία. Έτσι, εξίσου αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ προχωρούν με το φορτίο του δημόσιου χρέους και της ύφεσης, στην πλάτη και την ανεργία να ξεπερνά το 13%. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τη Ρώμη κουνώντας μπροστά στη μύτη της, το Σύμφωνο Σταθερότητας, που βάζει όρια στο άνοιγμα του δημοσιονομικού χρέους και επιβάλλει κανόνες για τον περιορισμό του.

Ευρωπαίοι σχολιαστές βλέπουν σχηματικά τον Ιταλό πρωθυπουργό ως τον «κύριο αντι-λιτότητα» έναντι της αυστηρής και ανυποχώρητης Μέρκελ. Την ίδια ώρα που η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο πιθανής εξόδου από την ΕΕ και η Γαλλία κάνει κύκλους γύρω από μια αδύναμη ηγεσία, η Ιταλία φαίνεται να ενισχύει τη θέση της στην Ευρώπη.
«Το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο είναι λανθασμένο» σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό που δυναμιτίζει συστηματικά τη βάση των προγραμμάτων λιτότητας και τονίζει την ανάγκη να προσανατολιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. «Πρώτα όμως, πρέπει να βάλω τη χώρα μου σε τάξη. Διαφορετικά θα χάσω την αξιοπιστία μου», τονίζει ωστόσο με νόημα.

(Πηγή: www.nytimes.com)

Σχετικές ειδήσεις