ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία

H Ευρωπαϊκή Ένωση σκλήρυνε την Τρίτη (16/12) τον τόνο της έναντι της Τουρκίας, κατηγορώντας την ότι επιτίθεται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και υπενθυμίζοντάς της ότι η πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εξαρτάται από το σεβασμό που επιδεικνύει στους δημοκρατικούς θεσμούς.

«Οι πρόσφατες έφοδοι της αστυνομίας και η κράτηση δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία θέτουν υπό αμφισβήτηση τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, που αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας» υπογράμμισαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο κείμενο συμπερασμάτων μίας συνόδου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.

Το συμβούλιο των υπουργών, που αντιπροσωπεύει τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της ΕΕ, «υπενθυμίζει ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων ένταξης εξαρτάται από τον σεβασμό στο κράτος Δικαίου και τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα».

Οι επικρίσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονταν στο σχέδιο συμπερασμάτων που αναμενόταν να εγκρίνουν αρχικά, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της προόδου των διαπραγματεύσεων με τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, διευκρίνισαν οι δύο πηγές αυτές.

«Το συμβούλιο ασκεί πιέσεις στη Τουρκία να εργαστεί για τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν (τη διάκριση και την) εξισορρόπηση των εξουσιών που εγγυώνται πλήρως την ελευθερία» προστίθεται στο κείμενο. Στην πρώτη εκδοχή του κειμένου, το Συμβούλιο «συνέχιζε να ενθαρρύνει» την Τουρκία να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών επιδεινώνεται μετά τη σύλληψη την Κυριακή τουλάχιστον 27 προσώπων, κυρίως δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγε η αντιτρομοκρατική αστυνομία σε 13 πόλεις της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις