ΚΟΣΜΟΣ

Μιλάτε... Ουγκ-λικά; (pics)

Μιλάτε... Ουγκ-λικά; (pics)

Μια παράδοξη "επιμιξία" γλωσσικών στοιχείων, κάνει κόμπο τη γλώσσα των κατοίκων της Ουγκάντας αλλά και τη λογική εκείνων που προσπαθούν να την αποκωδικοποιήσουν.

Στην Ουγκάντα ομιλείται μια ιδιότυπη μίξη της επίσημης γλώσσας που είναι τα Λουγκάντα και άλλων τοπικών διαλέκτων με τα Αγγλικά, σε ένα συνονθύλευμα που περιλαμβάνει εκατοντάδες καινούργιες λέξεις, καθεμιά από τις οποίες έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία.

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί το βιβλίο έγκριτου σχολιαστή από την Ουγκάντα, του Μπερνάρντ Σαμπιίτι, που κατέγραψε το μηχανισμό δημιουργίας των ιδιότυπων λέξεων και επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει «μια από τις πιο αστείες και πιο παράξενες 'παραλλαγές' της αγγλικής γλώσσας στον κόσμο».

Ως σύμβουλος μεγάλης μη-κυβερνητικής οργάνωσης, ο Σαμπιίτι, καλείτο πολλές φορές να απαντήσει στην ερώτηση: «Τι είδους αγγλικά μιλάνε οι κάτοικοι της Ουγκάντας». Την απάντηση επιχειρεί να δώσει, φτιάχνοντας έναν οδηγό στα Ουγκ-λικά, και ταυτόχρονα ένα πλήρες γλωσσάρι της παράξενης γλώσσας. Ο ίδιος εξηγεί πως η ανάπτυξη των Ουγκ-λικών συνδέεται στην πραγματικότητα με την πτώση του επιπέδου εκπαίδευσης στη χώρα.

Εννοείται εν τω μεταξύ ότι, αν και η νεότευκτη μικτή γλώσσα δεν είναι αποκλειστικότητα της νέας γενιάς έχει σίγουρα επηρεαστεί κυρίως από τη νεολαία ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοσή της.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ


(Πηγή: Guardian)


Σχετικές ειδήσεις