ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Όχι» στον περιορισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Γερμανία: «Όχι» στον περιορισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Δεν υπάρχει λόγος επανεξέτασης οποιασδήποτε άμβλυνσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε μία εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Παρά την έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, πως επίκειται αποσταθεροποίηση στη Ρωσία, στην περίπτωση μη αποκλιμάκωσης των κυρώσεων, η εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Προς το παρόν, συμφωνούμε όλοι ότι δεν πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Όσον τα αίτια για την επιβολή των κυρώσεων δεν μεταβάλλονται, όσο δεν έχουν αναιρεθεί, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε για την άρση των κυρώσεων ανεξάρτητα από τη συμφωνημένη διάρκειά τους».

Η Βιρτς επεσήμανε ότι η ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η χρονική διάρκεια εφαρμογής των κυρώσεων το 2015 προσφέρει ένα «φυσικό χρονικό ορόσημο» για να συζητηθεί εάν και κατά πόσον πρέπει να ανανεωθούν και με ποια μορφή.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε μια σειρά φυσικών και νομικών προσώπων, προχωρώντας στη σταδιακή κλιμάκωσή τους, από τον Μάρτιο. Κάθε γύρος κυρώσεων ισχύει για 12 μήνες, κάτι που σημαίνει πως ο πρώτος κύκλος τους πρέπει να ανανεωθεί τον Μάρτιο του 2015 για να παραμείνουν οι κυρώσεις σε ισχύ.

Οι δηλώσεις της Βιρτς καταγράφονται μετά την τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει αποσταθεροποίηση της Ρωσίας εάν οι κυρώσεις της ΕΕ δεν αρθούν.
Επισημαίνοντας τη δραματική πτώση του ρωσικού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, που έχουν πυροδοτήσει οικονομική κρίση στη Ρωσία, ο Σταϊνμάγερ υπογράμμισε: «δεν θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον μας εάν αυτό ξέφευγε από τον έλεγχο».

Ο Σταϊνμάγερ είναι μέλος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο παραδοσιακά τάσσεται μάλλον υπέρ του διαλόγου παρά της σύγκρουσης με τη Μόσχα.

Σχετικές ειδήσεις