ΚΟΣΜΟΣ

Κι όμως οι Γάλλοι θέλουν τους μουσουλμάνους

Κι όμως οι Γάλλοι θέλουν τους μουσουλμάνους

Οι Γάλλοι είναι μεταξύ των Ευρωπαίων εκείνοι που βλέπουν τις μουσουλμανικές κοινότητες στη χώρα τους, πλέον θετικά.

Το Παρίσι ζει εφιαλτικές ώρες, σε συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης, μετά από μια θύελλα εξελίξεων που ξεκίνησαν με το μακελειό στο σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο Charlie Hebdo και βασικούς υπόπτους δύο τζιχαντιστές αλγερινής καταγωγής. Όμως, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Pew, η οποία διενεργήθηκε αρκετό καιρό πριν την τρομοκρατική επίθεση, οι Γάλλοι πολίτες βλέπουν θετικά τις κοινότητες των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα τους. Τραγική ειρωνεία; Σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι Γάλλοι είναι εκείνοι που διάκεινται πλέον φιλικά έναντι των μουσουλμάνων.

Στη Γαλλία ζουν σήμερα περίπου 6 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, που διαμορφώνουν ένα ποσοστό γύρω στο 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Pew, το 72% απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν θετικά τις μουσουλμανικές κοινότητες στη χώρα τους. Στον αντίποδα, οι Ιταλοί είναι μεταξύ των Ευρωπαίων εκείνοι που τους αντιμετωπίζουν πλέον επικριτικά, με το 63% να απαντά ότι έχει αρνητική άποψη και μόνο το 28%, να έχει θετική.
Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι σχεδόν αμφίρροπη, με τις αρνητικές γνώμες να είναι περισσότερες και τα αντίστοιχα ποσοστά να κυμαίνονται στο 53% κατά, αλλά και ένα 42%, υπέρ.

Μετά τη Γαλλία, η Βρετανία έχει καλές επιδόσεις κοινωνικής ανεκτικότητας έναντι των μουσουλμάνων, με το 64% όσων απάντησαν να βλέπουν θετικά τις κοινότητές τους έναντι του 26%, που είναι αρνητικοί.

Δείτε το γράφημα για την έρευνα του Pew:

Infographic: French Views of Muslims Are Overwhelmingly Positive | Statista

Σχετικές ειδήσεις