ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις για τρομοκρατία στον Καναδά

Συλλήψεις για τρομοκρατία στον Καναδά

Συλλήψεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία πραγματοποίησαν οι Αρχές του Καναδά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Οι Καναδοί έβαλαν χειροπέδες σε δύο δίδυμα αδέρφια, τους 24χρονους Αστον Κάρλετον Λάρμοντ και Κάρλος Λάρμοντ. Ο ένας μάλιστα συνελήφθη στο αεροδρόμιο, λίγο πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό.

Οι 24χρονοι διώκονται με κατηγορίες που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα ή υποστήριξη τρομοκρατικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βασιλικής Χωροφυλακής του Καναδά (RCMP).

Οι δύο άνδρες, γεννημένοι στις 21 Νοεμβρίου του 1990 και κάτοικοι Οτάβας, αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστή εντός των προσεχών ωρών.

Ο Αστον Κάρλετον Λάρμοντ που συνελήφθη στην Οτάβα κατηγορείται για συνδρομή σε τρομοκρατική δραστηριότητα, συμμετοχή σε δραστηριότητα για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης και προτροπή ενός προσώπου να επιδοθεί σε δραστηριότητα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο Κάρλος Λάρμοντ συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ και κατηγορείται για συμμετοχή σε δραστηριότητα για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης και για απόπειρα εγκατάλειψης της χώρας προκειμένου να μετάσχει σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Η τελευταία αυτή κατηγορία ορίζεται από μια νέα διάταξη βάσει της οποίας, ένας Καναδός σομαλικής καταγωγής καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε κάθειρξη δέκα ετών γιατί επιχείρησε να προσχωρήσει στο κίνημα των ισλαμιστών ανταρτών της Αλ Σεμπάμπ.

Σε δηλώσεις του, ο Τζέιμς Μαλίζια, υπαρχηγός της αστυνομίας, τόνισε πως «Με τη στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας εμποδίσαμε τα πρόσωπα αυτά να φύγουν από τον Καναδά με σκοπό να λάβουν μέρος σε τρομοκρατική δράση στο εξωτερικό».

Το περιστατικό στη Γαλλία με τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων έχει ανησυχήσει πολύ και τους Καναδούς οι οποιοι λαμβάνουν μέτρα πρόληψης.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία κάλεσε τους Καναδούς «να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν κάθε πληροφορία για τρομοκρατία ή ύποπτες δραστηριότητες».

Για την επιχείρηση αυτή, η ομοσπονδιακή αστυνομία στηρίχθηκε στις EISN, ομάδες εθνικής ασφαλείας, τις οποίες συγκροτούν μέλη αστυνομικών σωμάτων, τελωνειακοί και υπηρεσίες μετανάστευσης.

Σχετικές ειδήσεις