ΚΟΣΜΟΣ

Ο Διεθνής Τύπος για τη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι

Ο Διεθνής Τύπος για τη μεγαλειώδη πορεία στο Παρίσι

Ο παγκόσμιος Τύπος χαιρετίζει την επίδειξη «αλληλεγγύης» και «ενότητας» των Γάλλων μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη χώρα, παρά τις παραφωνίες σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

«Ιστορική», «μεγαλοπρεπής», «αλησμόνητη»: από το Λονδίνο ως το Αλγέρι, από τη Μαδρίτη ως το Τελ Αβίβ και τη Σιγκαπούρη, ο παγκόσμιος Τύπος χαιρετίζει την επίδειξη «αλληλεγγύης» και «ενότητας» των Γάλλων μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη χώρα, παρά τις παραφωνίες σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

«Μια πρωτοφανής επικήδεια πορεία» (Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ), «στορική ημέρα» (Φαϊνάνσιαλ Τάιμς) ή απλώς «Μεγαλοπρεπής» (Ντέιλι Μίρορ), όλες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες αφιέρωσαν σήμερα την πρώτη σελίδα τους στην ανθρωποθάλασσα που κατέκλυσε χθες το Παρίσι και τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Μια εικόνα εντυπωσίασε τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης: «Μια κίνηση που θα μείνει στην αιωνιότητα: η Άγκελα Μέρκελ στρέφεται, με κλειστά τα μάτια προς τον Φρανσουά Ολάντ, σε μια έκφραση θλίψης γεμάτη συμπόνια», σημειώνει η λαϊκή εφημερίδα «Μπιλντ». Μια στιγμή η οποία «δείχνει αυτό που αισθάνεται η Γερμανία όταν η Γαλλία φοβάται», γράφει η «Μπιλντ».

Στη Βρετανία, η ταμπλόιντ «Σαν», η οποία πολύ συχνά επικρίνει τη γείτονα Γαλλία, διακηρύσσει στα γαλλικά: «Je suis 4 millions» (Είμαι τέσσερα εκατομμύρια). «Ο λαός της Γαλλίας επέδειξε την Κυριακή ένα πνεύμα ενότητας και μια δύναμη που θα μείνουν αξέχαστα ως απάντηση στη φονική βία», γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Στο ίδιο πνεύμα βρίσκεται και ο Τύπος στην Ισπανία και την Ιταλία: «Ενωμένοι για την ελευθερία» (Ελ Παΐς), «Παρίσι, πρωτεύουσα της ελευθερίας» (Ελ Μούντο), «Η εξέγερση του Παρισιού: 'Ελευθερία'» (Λα Ρεπούμπλικα), «Παρίσι, πρωτεύουσα της ελευθερίας» (Λα Στάμπα).

Στο Βέλγιο, μια μόνο λέξη φιγουράρει στην πρώτη σελίδα της μεγάλης γαλλόφωνης εφημερίδας «Λε Σουάρ»: «Ελεύθεροι». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι Γάλλοι παρενέβαλαν μια «ανθρώπινη ασπίδα (...) ανάμεσα στον τρόμο μας και τη φρίκη».

«Είμαστε όλοι όρθιοι» είναι ο τίτλος της «Λα Λιμπρ Μπελζίκ», «Δεν φοβόμαστε», διακηρύσσει η φλαμανδική εφημερίδα «Ντε Σταντάαρ».

Στην Αλγερία, μια χώρα που συχνά συγκλονίζεται από επιθέσεις, η έγκυρη «Ελ Ουατάν» φέρει τον τίτλο «Το Παρίσι του παγκόσμιου μετώπου» εναντίον της τρομοκρατίας. Για τη «Λιμπερτέ», ήταν «η πορεία που θα τα αλλάξει όλα», «μια ιδρυτική πράξη της νέας παγκόσμιας στρατηγικής του αντιτρομοκρατικού αγώνα».

Άλλες παναραβικές εφημερίδες χαιρετίζουν «το Παρίσι, πρωτεύουσα του κόσμου εναντίον της τρομοκρατίας», όπως η εφημερίδα «Αλ Σαρκ Αλ Άουσατ ή η «Αλ Χαγιάτ» που έχει τίτλο: «Τρία εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε μια Ιντιφάντα (εξέγερση) της Γαλλίας και του κόσμου εναντίον της τρομοκρατίας».

Στο Ισραήλ, ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Γεντιότ Αχαρονότ» γράφει πως παρέστη «στη μητέρα όλων των διαδηλώσεων» και δηλώνει εντυπωσιασμένος, όπως και οι δημοσιογράφοι των άλλων μέσων ενημέρωσης της χώρας, από τον αριθμό των ανθρώπων που συμμετείχαν και από την απουσία οποιουδήποτε συνθήματος μίσους στην πορεία.

Ίδια συναισθήματα και στην Ασία, όπου όλες οι μεγάλες εφημερίδες της Σιγκαπούρης αφιερώνουν σήμερα την πρώτη σελίδα τους στα γεγονότα στη Γαλλία.

Στις ΗΠΑ, οι αρθρογράφοι απέτισαν φόρο τιμής στη Γαλλία, υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη» που εκφράσθηκε. Όμως πολλοί επέκριναν την αμερικανική κυβέρνηση η οποία εκπροσωπήθηκε ανεπαρκώς, όπως υποστηρίζουν, στην πορεία του Παρισιού, όπου ήταν παρούσα μόνον η πρεσβευτής.

Στον μουσουλμανικό κόσμο, αντιδράσεις υπήρξαν για την παρουσία του ισραηλινού πρωθυπουργού στη συγκέντρωση στο Παρίσι, αλλά κυρίως για τα όρια που πρέπει να έχει η ελευθερία της έκφρασης, σε σχέση με τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ που είχαν δημοσιευθεί από το Charlie Hebdo.

Στη Μαλαισία, οι «Νιού Στρέιτ Τάιμς», αγγλόφωνη εφημερίδα που αντανακλά την επίσημη θέση, υποστηρίζει σε κύριο άρθρο με τίτλο «οι κίνδυνοι της ελευθερίας της έκφρασης» πως το Charlie Hebdo «δεν μπορεί να διαδίδει ατιμώρητα κάτι που συνιστά ένα μήνυμα μίσους».

Στο Ιράν, τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης καταφέρθηκαν εναντίον της διγλωσσίας των Δυτικών έναντι της τρομοκρατίας και της παρουσίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Παρίσι. «Πορεία στο Παρίσι εναντίον της τρομοκρατίας: Αληθινά ή για τα μάτια;» αναρωτιούνται οι «Τάιμς της Τεχεράνης». «Καρναβάλι εξαπάτησης στους δρόμους του Παρισιού» είναι ο τίτλος της υπερσυντηρητικής εφημερίδας «Σιασάτ-ε Ρουζ».

Μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές εφημερίδες, η «Κομερσάντ», επέμεινε στον αποκλεισμό του Εθνικού Μετώπου από την πορεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αποκλεισμός αυτός είναι «ένα δώρο» για το ακροδεξιό κόμμα, διότι το απάλλαξε από την υποχρέωση να αποτίσει φόρο τιμής σε ένα έντυπο που είχε κάνει το Εθνικό Μέτωπο έναν από τους στόχους του.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, πολύ επικριτικός έναντι του Charlie Hebdo, δήλωσε από την πλευρά του πως περιμένει συγγνώμη από τις εφημερίδες που δημοσίευσαν τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ.

Πολυάριθμοι αρθρογράφοι αναρωτιούνται επίσης για τα πολιτικά επακόλουθα αυτής της γαλλικής ημέρας με την παγκόσμια απήχηση.

«Αυτή η κοινότητα δεν πρέπει να εξαφανισθεί όταν αυτό το αίσθημα της απειλής εξασθενήσει», προειδοποιεί έτσι η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ». Ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ» καλεί από την πλευρά του τη γαλλική κυβέρνηση «να μην σπεύσει να θεσπίσει μια νέα νομοθεσία εν είδει απάντησης πανικού στη φρίκη στο Παρίσι».

Σχετικές ειδήσεις