ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Νεκροί και τραυματίες σε διαδήλωση κατά του Charlie Hebdo

Νίγηρας: Νεκροί και τραυματίες σε διαδήλωση κατά του Charlie Hebdo

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 45 τραυματίστηκαν στην πόλη Ζίντερ του Νίγηρα, όταν διαδηλωτές, εξαγριωμένοι από το σκίτσο του Μωάμεθ στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους της Charlie Hebdo, πυρπόλησαν εκκλησίες και επιτέθηκαν σε καταστήματα χριστιανών.

Μεταξύ των θυμάτων είναι τρεις πολίτες και ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίες είναι 22 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας καθώς επίσης και 23 διαδηλωτές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας γιατρός του νοσοκομείου του Ζίντερ δήλωσε ότι υπάρχουν 4 νεκροί από σφαίρες, καθώς και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ελαφρά τραυματιών.

Το Ζίντερ έζησε σήμερα μια «μαύρη Παρασκευή». Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την προσευχή κατά του σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ που βρίσκεται στο εξώφυλλο του Σαρλί Εμπντό.

Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε ταραχές με την πυρπόληση πολλών εκκλησιών, αλλά και του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Παράλληλα πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας και στο Μπαμακό του Μαλί.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο της Ανεξαρτησίας έπειτα από έκκληση ιερωμένων και του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου του Μαλί, του κυριότερου ισλαμικού θεσμού της χώρας, το 90% των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι.

Ο πρόεδρος της χώρας Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που είναι γνωστός και με τα αρχικά του IBK και ο οποίος συμμετείχε στη μεγάλη πορεία κατά της τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι, καταδίκασε τις σημερινές κινητοποιήσεις.

«Ο IBK είναι Charlie, εγώ δεν είμαι Charlie», «Μην πειράζετε τον προφήτη μου», «Το ισλάμ θύμα της διεθνούς τρομοκρατίας», «Είμαι μουσουλμάνους και αγαπώ τον προφήτη μου», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών.