ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Κι-Μουν: Ταχύτεροι ρυθμοί για το δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

Μπαν Κι-Μουν: Ταχύτεροι ρυθμοί για το δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

Να επιταχύνουν τους ρυθμούς σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ενός ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να πετύχουν μια ευρεία δημόσια συναίνεση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, καλεί τις αρχές του Κοσόβου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, στην τελευταία έκθεσή του για την UNMIK.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συγκρότηση κυβέρνησης και Βουλής στο Κόσοβο, υπογραμμίζοντας πως "με τους βασικούς θεσμούς να βρίσκονται στη θέση τους, οι αρχές του Κοσόβου θα πρέπει να προχωρήσει πλέον στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το Κόσοβο".
Ένα σημαντικό βήμα θα ήταν η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να προχωρήσουν, άμεσα, στην υιοθέτηση της νομοθεσίας που αφορά τη συγκρότηση ενός ειδικού δικαστηρίου που θα δικάζει υποθέσεις που προκύπτουν από τα ευρήματα της ειδικής ομάδας ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του Κοσόβου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην τακτική, τριμηνιαία έκθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του διεθνούς οργανισμού.

Ο Μπαν Κι-Μουν παροτρύνει, επίσης, τους πολιτικούς ηγέτες του Κοσόβου να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να πετύχουν ευρεία δημόσια κατανόηση και αποδοχή του θέματος, δεδομένης της σημασίας του για το μέλλον του Κοσόβου.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ καλεί, επίσης, το Βελιγράδι και την Πρίστινα να προσηλωθούν πλήρως στον μεταξύ τους διάλογο, με ειλικρινή τρόπο και -όσο το δυνατόν συντομότερα- και σε ηγετικό επίπεδο.

Ο Μπαν Κι-Μουν εκφράζει, παράλληλα, την ανησυχία του για τα δημοσιεύματα που θέλουν όλο και ολοένα περισσότερους πολίτες του Κοσόβου να φεύγουν στο εξωτερικό, τους τελευταίους μήνες.

Χαιρετίζει ακόμη "τα άμεσα βήματα που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για διαφθοράς στο πλαίσιο της EULEX", σημειώνοντας: "είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιηθούν αυτές οι κατηγορίες προκειμένου να υπονομευτεί ο ρόλος που η EULEX εξακολουθεί να διαδραματίζει στο Κόσοβο και όλα τα μέρη να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως με το συγκεκριμένο όργανο".

Σε ό,τι αφορά την UNMIK, επισημαίνεται πως "συνεχίζει τον ενεργό διαμεσολαβητικό του ρόλο μεταξύ των κοινοτήτων και των αξιωματούχων στο Κόσοβο, καθώς και με τους διεθνείς οργανισμούς και τις αρχές του Κοσόβου" και "επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις προσπάθειες που γίνονται για να αποτραπούν και να μειωθούν οι εντάσεις και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών, ιδιαίτερα στη νότια και τη βόρεια Μιτρόβιτσα".

Ο Μπαν Κι-Μουν επισημαίνει πως η συνολική κατάσταση ασφαλείας στο Κόσοβο παρέμενε σταθερή στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια αύξηση στον αριθμό των επεισοδίων στις μεικτά εθνοτικές περιοχές. (σ.σ. η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τις 16 Οκτωβρίου 2014 ως τις 15 Ιανουαρίου 2015 και αναμένεται να συζητηθεί, αύριο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών).

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, στη συνεδρίαση αναμένεται να είναι παρών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σχετικές ειδήσεις