ΚΟΣΜΟΣ

Νέα στοιχεία για την αρρωστημένη δράση του Τζίμι Σάβιλ

Νέα στοιχεία για την αρρωστημένη δράση του Τζίμι Σάβιλ

Οι προειδοποιήσεις και οι καταγγελίες γα τη δράση του πρώην παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια, ήταν ένας από τους χειρότερους σεξουαλικούς κακοποιούς στη Βρετανία και έβρισκε θύματα στα νοσοκομεία όπου εργαζόταν εθελοντικά, αγνοήθηκαν από όλους παρ' όλο που η δράση του αποτελούσε «κοινό μυστικό», σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πριν από τρία χρόνια, οι αστυνομικές Αρχές αποκάλυψαν ότι επί 60 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του το 2011 σε ηλικία 84 ετών, ο Σάβιλ κακοποίησε εκατοντάδες θύματα, κυρίως μικρής ηλικίας, στα νοσοκομεία και στις εγκαταστάσεις του BBC. Σήμερα έγινε γνωστό ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο είχε κακοποιήσει σεξουαλικά 60 ανθρώπους ηλικίας απο 8 έως 40 ετών.

Η έκθεση που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS), αποκαλύπτει ότι μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου αυτού, στο Στόουκ Μάντβιλ —τη γενέτειρα των Παραολυμπιακών Αγώνων— γνώριζαν τη "δράση" του Σάβιλ καθώς ορισμένα από τα θύματα αποκάλυψαν τι τους συνέβη. Δεν έκαναν όμως τίποτα και ουδέποτε ενημέρωσαν τη διοίκηση του ιδρύματος.

stmad

Χάρη στο γεγονός ότι ήταν διάσημος και μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματός του συγκέντρωνε χρήματα για τα δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας, ο Τζίμι Σάβιλ μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος και ποτέ δεν έγινε έρευνα σε βάρος του.

Σύμφωνα με την Αντρούλα Τζόνστον, την υπεύθυνη της έρευνας που οδήγησε στη σύνταξη της έκθεσης για το Στόουκ Μάντβιλ, οι καταγγελίες σε βάρος του Σάβιλ αφορούσαν από «αγγίγματα μέχρι βιασμό» ασθενών, επισκεπτών αλλά και εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Μια άλλη έκθεση υποστηρίζει ότι ο Σάβιλ επί δεκαετίες κακοποιούσε σεξουαλικά ανθρώπους σε 41 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Στο Στόουκ Μάντβιλ έγιναν δέκα καταγγελίες για τη συμπεριφορά του, όμως μόνο μία ήταν επίσημη. Οι εννιά "ανεπίσημες" δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη ενώ η "επίσημη" αποσύρθηκε από τον πατέρα της καταγγέλουσας λόγω της κακής κατάστασης της υγείας της.

«Τα άτομα στα οποία καταγγέλθηκαν αυτά τα γεγονότα δεν ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους να προστατεύσουν» τα θύματα, τόνισε η Τζόνστον. «Κατά συνέπεια, δεν συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τη συμπεριφορά του Σάβιλ και δεν έγινε καμία ενέργεια" όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις ο Σάβιλ χρησιμοποιούσε τη φήμη του και το φιλανθρωπικό του έργο ώστε να έχει πρόσβαση σε ασθενείς και βίασε ή κακοποίησε αγόρια, κορίτσια, άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 5 έως 75 ετών μέσα σε θαλάμους, διαδρόμους και γραφεία των νοσοκομείων. Στο Στόουκ Μάντβιλ τα περισσότερα θύματα ήταν νεαρά κορίτσια, ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς έφεραν τραύματα στη σπονδυλική στήλη.

Σε μια άλλη υπόθεση, που αφορά τον τραγουδιστή Κλιφ Ρίτσαρντ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεύρυνε την έρευνα που έχει ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

«Οι δικηγόροι του Κλιφ Ρίτσαρντ είναι ενήμεροι ότι έχουν γίνει περισσότερες από μία καταγγελίες σε βάρος του πελάτη τους», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Νότιου Γιορσκάιρ, Ντέιβιντ Κρόμπτον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, εκτός από τον άνδρα που ισχυρίζεται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Ρίτσαρντ τη δεκαετία του 1980, όντας κάτω των 16 ετών, ερευνώνται οι καταγγελίες άλλων δύο προσώπων.

Ο 74χρονος ροκ σταρ διαψεύδει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που τις χαρακτηρίζει «παράλογες και ψευδείς», τονίζοντας ότι «ποτέ στη ζωή του δεν κακοποίησε κανέναν».