ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Πρόωρη… συνταξιοδότηση δικαστών λόγω πολιτικών φρονημάτων

Αίγυπτος: Πρόωρη… συνταξιοδότηση δικαστών λόγω πολιτικών φρονημάτων

Σαράντα ένας δικαστές εξαναγκάστηκαν σε συνταξιοδότηση από το αιγυπτιακό πειθαρχικό δικαστήριο, επειδή είχαν υποστηρίξει τους εκτός νόμου Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρή καταστολή σε βάρος των ισλαμιστών, καθώς και σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της που υποστηρίζουν το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, αφότου ο τότε αρχηγός του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της εξουσίας του.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον δικαστή Ναμπίλ Ζάκι δεν αιτιολόγησε αμέσως την απόφασή του, όμως δικαστικές πηγές είπαν πως 31 από τους δικαστές συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά επειδή είχαν υπογράψει μια δήλωση που καταδίκαζε την καθαίρεση του Μόρσι.

Άλλοι 10 παύονται από τις θέσεις τους επειδή συμμετείχαν στην ομάδα «Δικαστές για την Αίγυπτο», η οποία υποστήριζε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους πριν από την καθαίρεση του Μόρσι, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η αιγυπτιακή νομοθεσία απαγορεύει στους δικαστές να εμπλέκονται στην πολιτική, όμως επικριτές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνουν πως το Πειθαρχικό Συμβούλιο κάνει τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για δικαστές που υποστηρίζουν ανοικτά την κυβέρνηση του Σίσι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος πέρυσι.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως ουδέποτε επεμβαίνει στο έργο της.

«Η απόφαση σοκάρει και είναι μια σφαγή των δικαστών», δήλωσε προς το Ρόιτερς ο Άχμεντ Ελ-Χατίμπ, ένας από τους τιμωρηθέντες δικαστές. Δεν έκανε κανένα σχόλιο για το αν υποστηρίζει ή όχι τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Οι δικαστές έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλουν την απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ