ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Οι δύο δράστες της επίθεσης είχαν εκπαιδευτεί στη Λιβύη

Τυνησία: Οι δύο δράστες της επίθεσης είχαν εκπαιδευτεί στη Λιβύη

Οι δύο δράστες της επίθεσης στο μουσείο του Μπαρντό στην Τύνιδα είχαν εκπαιδευτεί στον χειρισμό των όπλων στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ασφαλείας Ραφίκ Σέλι.

Πρόκειται για "δύο εξτρεμιστές σαλαφιστές τακφίρι (αποστάτες του ισλάμ). Τον περασμένο Δεκέμβριο έφυγαν παράνομα από τη χώρα με προορισμό τη Λιβύη και εκπαιδεύτηκαν στα όπλα στη Λιβύη", πριν επιστρέψουν στην Τυνησία, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο AlHwar Ettounsi ο τυνήσιος υπουργός.

Οι τυνησιακές αρχές έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο δραστών. Πρόκειται για τους Γιασίν Αμπίντι και Χάτεμ Χαχνάουι.

"Δεν διαθέτουμε λεπτομερή στοιχεία, αλλά υπάρχουν (στη Λιβύη) στρατόπεδα εκπαίδευσης για τους Τυνήσιους στη Σαμπράτα, τη Βεγγάζη, τη Ντέρνα", πρόσθεσε.

Οι δύο δράστες ήταν ύποπτοι και "ανήκαν σε εν υπνώσει πυρήνες, που σχηματίζονται από άτομα που κυκλοφορούν στις πόλεις, γνωστά, για τα οποία γννωρίζουμε ότι είναι τακφίρι, κατά συνέπεια, γνωρίζουμε ότι είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία για να προχωρήσουμε σε μία σύλληψη", είπε ο υπουργός.

Από το 2011, οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης αντιμετωπίζουν μία ένοπλη τζιχαντιστική οργάνωση που συνδέεται με το δίκτυο της αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ, την Φάλαγγα Οκμπα ιμπν Ναφάα. Δεκάδες τυνήσιοι αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τις συγκρούσεις με την οργάνωση στα σύνορα με την Αλγερία.

Επίσης, εκατοντάδες Τυνήσιοι που έχουν πολεμήσει στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος , έχουν επιστρέψει στη χώρα και θεωρούνται από τις τυνησιακές υπηρεσίες ασφαλείας ως μία από τις κυριότερες απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Σχετικές ειδήσεις