ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς

Την απόφασή του να παραιτηθεί επισημοποίησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λούπι, κατά την ομιλία του στην ιταλική Βουλή.

Ο κ. Λούπι, από τα κύρια στελέχη του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά, τόνισε ότι «δεν ζήτησε ποτέ χάρες για τον γιό του με στόχο να του εξασφαλίσει κάποια θέση εργασίας». Το μόνο που αναγνώρισε ως ενδεχόμενο λάθος του ήταν το ότι ο γιός του κράτησε ένα πολύτιμο ρολόι το οποίο του είχε προσφερθεί ως δώρο την ημέρα που πήρε το πτυχίο του από ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρίας.

Η υπόθεση η οποία οδήγησε στην παραίτηση του κ. Λούπι αφορά έρευνα της εισαγγελίας της Φλωρεντίας για διαφθορά στην ανάθεση εργολαβιών του δημοσίου στα πλαίσια της δημιουργίας σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας και αυτοκινητοδρόμων.

Ως υπουργός, συνεργάσθηκε στενά με το ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου, Έρκολε Ινκάλτσα, ο οποίος φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο και άμεσα συμφέροντα στην επιλογή των εταιριών που έπρεπε να αναλάβουν την εκτέλεση των δημοσίων έργων.

«Δεν βαρύνομαι από καμία ποινική ευθύνη, έπειτα από δύο χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχω κληθεί να απολογηθώ», δήλωσε ο κ. Λούπι. Σε ό,τι αφορά τυχόν «πολιτική ευθύνη», υπογράμμισε ότι «χάρη στην διεύθυνση τεχνικών υποδομών του υπουργείου, ενισχύθηκε το βασικής σημασίας σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας» στην Ιταλία.

Ο Μαουρίτσιο Λούπι υπογράμμισε επίσης ότι αφήνει την θέση του υπουργού «κρατώντας ψηλά το κεφάλι» και πως «θεωρεί ότι ο οικογενειακός ρόλος του πατέρα και συζύγου προέχουν αυτή τη στιγμή».

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο κεντροδεξιός παραιτηθείς υπουργός δήλωσε ότι «δεν του άσκησε καμία απολύτως πίεση για να εγκαταλείψει την κυβέρνηση». Οι πολιτικοί σχολιαστές όμως συνεχίζουν να τονίζουν ότι κατά τις περασμένες ημέρες ο κ. Ρέντσι δεν στήριξε τον κ. Λούπι με κάποια δήλωση συμπαράστασης ή έστω και με έμμεσο πολιτικό μήνυμα.