ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Δέκα νεκροί σε ενέδρα κατά ανδρών της χωροφυλακής

Μεξικό: Δέκα νεκροί σε ενέδρα κατά ανδρών της χωροφυλακής

Δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε άνδρες της χωροφυλακής, έπεσαν νεκροί σε ενέδρα εναντίον αυτοκινητοπομπής των δυνάμεων ασφαλείας στο δυτικό Μεξικό.

Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (19/3), καθώς η αυτοκινητοπομπή επτά οχημάτων της χωροφυλακής περιπολούσε στην περιοχή Οκοτλάν, στην πολιτεία Χαλίσκο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή αστυνομία. Άλλοι οκτώ χωροφύλακες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά.

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση μέχρι σήμερα εναντίον του νεοπαγούς αυτού σώματος, που διαθέτει 5.000 άνδρες και εντέλλεται να προστατεύει σημαντικούς τομείς της μεξικανικής οικονομίας από τη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι χωροφύλακες εκτελούσαν περιπολία χθες βράδυ σε μια αγροτική περιοχή, όταν ένα όχημα πλησίασε την αυτοκινητοπομπή και «χωρίς να πει ούτε λέξη, ο ένας από τους επιβαίνοντες σε αυτό έβγαλε ένα βαρύ όπλο κι άνοιξε πυρ εναντίον των ομοσπονδιακών αστυνομικών», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε άνδρες της χωροφυλακής σκοτώθηκαν, καθώς επίσης και οι τρεις δράστες της επίθεσης, που είχαν μαζί τους «εκατοντάδες σφαίρες και επιχειρησιακό εξοπλισμό». Πρόκειται πιθανόν για «στοιχεία του οργανωμένου εγκλήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Θρηνούμε ακόμη τον θάνατο δύο πολιτών», διευκρίνισαν οι ομοσπονδιακές αρχές στην ανακοίνωση.

Οι αρχές δεν διευκρινίζουν σε ποια συμμορία θεωρούν ότι ανήκαν οι δράστες της επίθεσης. Στην περιοχή δρουν τόσο το καρτέλ Νουέβα Χενερασιόν ("Νέα Γενιά"), όσο και το καρτέλ των Ναϊτών Ιπποτών.

Η εμπλοκή των μεξικανικών ενόπλων δυνάμεων στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της δράσης των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, την οποία είχε διατάξει ο προηγούμενος πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν το 2006, έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 80.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 20.000 θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις