ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το μακελειό στη Γκαρίσα

Κένυα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το μακελειό στη Γκαρίσα

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικές με τη χθεσινή (02/04) επίθεση των Σομαλών ισλαμιστών Σεμπάμπ σε πανεπιστήμιο της ανατολικής Κένυας κατά την οποία χάθηκαν 147 ζωές, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί από τους ομήρους επικαλέστηκαν τον Χριστό για να τους βοηθήσει και αυτή τους η κίνηση αποδείχθηκε μοιραία, δεδομένου ότι φανέρωσαν στους τρομοκράτες ότι δεν είναι μουσουλμάνοι και δολοφονήθηκαν!

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, ισχυρίστηκε ότι είδε τρεις φοιτήτριες να εκτελούνται εν ψυχρώ ενώ ζητούσαν έλεος από τους δράστες. Ο φοιτητής Ρόιμπεν Μουαβίτα, 21 ετών, είπε ότι οι τρεις κοπέλες είχαν γονατίσει μπροστά από τους ενόπλους και ικέτευαν να τις λυπηθούν.

«Το λάθος που έκαναν ήταν ότι είπαν ‘Χριστέ μας, σώσε μας’. Τις πυροβόλησαν αμέσως», αποκάλυψε ο Μουαβίτα στο Reuters.

Στα πρώτα λεπτά τις επίθεσης, οι ένοπλοι της Αλ Σεμπάμπ πυροβολούσαν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Αργότερα όμως χώρισαν τους μουσουλμάνους ομήρους από τους υπόλοιπους.

«Ήμουν σε σύγχυση, είχα τρομοκρατηθεί και έτρεμα αλλά δεν φώναζα κι αυτό με έσωσε», είπε η 24χρονη φοιτήτρια, Σούζαν Κιτόκο, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Η Κιτόκο έσπασε το πόδι της όταν πήδηξε από ένα παράθυρο για να γλιτώσει.

«Οι δράστες βρίσκονταν στο ακριβώς διπλανό δωμάτιο. Τους άκουσα να ρωτούν τους ανθρώπους αν ήταν χριστιανοί ή μουσουλμάνοι και μετά άκουσα πυροβολισμούς και ουρλιαχτά», πρόσθεσε.

Άλλοι μάρτυρες περιέγραψαν πώς σώθηκαν την τελευταία στιγμή μέσα στο χάος που επικρατούσε. «Ακούγονταν πολλοί πυροβολισμοί, ανάμικτοι με κραυγές. Άκουσα άνδρες να φωνάζουν ‘Είμαστε οι Αλ Σεμπάμπ, ήρθαμε απόψε να σας επισκεφθούμε'...
Τέσσερις από εμάς τρέξαμε και πηδήξαμε από ένα παράθυρο του πρώτου ορόφου και μετά σκαρφαλώσαμε στο συρματόπλεγμα», είπε ο Τόνι Οτιέντε, 22 ετών.

Η Χριστιανική Ένωση του πανεπιστημίου φαίνεται ότι πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα καθώς τα μέλη της είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν.

«Σκότωσαν όλους τους φίλους μου. Προσευχόμασταν μαζί όταν ακούσαμε τους πυροβολισμούς και δύο κουκουλοφόροι, που κρατούσαν μεγάλα όπλα, μπήκαν μέσα. Γλίτωσα γιατί στεκόμουν δίπλα στην πίσω πόρτα και βγήκα γρήγορα έξω μαζί με έναν άλλο φίλο μου», είπε ο Κένεθ Λουζακούλα, ένας φοιτητής, μέλος της Ένωσης.

«Άκουγα ακόμη τους φίλους μου να προσεύχονται δυνατά και να επικαλούνται τον Ιησού. Άλλοι ούρλιαζαν. Άκουσα πυροβολισμούς από την τουαλέτα, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχαμε κρυφτεί. Σκότωσαν τους φίλους μου αλλά ξέρω ότι είναι όλοι στον Παράδεισο γιατί πέθαναν προσευχόμενοι στον Θεό», συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι περισσότεροι από 20 φίλοι του σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

«Δεν θα υποκύψουμε στους τρομοκράτες»

«Η χώρα δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό των τρομοκρατών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας, Τζόζεφ Ενκαϊσέρι, μία ημέρα μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση.

«Η κενυατική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό των τρομοκρατών που διάλεξαν να σκοτώσουν αθώους για να ταπεινώσουν την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τους τρομοκράτες. Μπορούμε και θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο εναντίον των εχθρών μας».

Επιζήσαντες της επίθεσης διηγήθηκαν σήμερα πώς οι αντάρτες Σεμπάμπ διασκέδαζαν με τους ομήρους, σύροντάς τους σε λουτρά αίματος ή βάζοντάς τους να τηλεφωνούν στους γονείς τους ζητώντας να απαιτήσουν την αποχώρηση των κενυατικών δυνάμεων από τη Σομαλία, πριν τους σκοτώσουν.

Φοιτητές πασαλείφτηκαν με το αίμα φίλων τους που εκτελέστηκαν έτσι απλά, ενώ οι ισλαμιστές περνούσαν από δωμάτιο σε δωμάτιο μήπως ήταν κάποιος μέσα για να τον σκοτώσουν.

«Δεν φοβόμαστε τον θάνατο, αυτό θα είναι ευχάριστες πασχαλινές διακοπές για μας", φώναζαν οι δράστες της επίθεσης στα σουαχίλι πριν ανοίξουν πυρ», είπε ο 20χρονος φοιτητής Σαλίας Ομάσα, που υπέστη νευρικό κλονισμό και περιθάλπεται σε στρατόπεδο κοντά στο πανεπιστήμιο.

Σήμερα, εκατοντάδες επιζήσαντες και συγγενείς των φοιτητών είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του πανεπιστημίου, το οποίο έχουν αποκλείσει οι δυνάμεις της τάξης. Στο εσωτερικό, τα τελευταία πτώματα είχαν ανασυρθεί και ο στρατός "χτένιζε" την πανεπιστημιούπολη για να αποκλεισθεί κάθε κίνδυνος.

«Ανησυχώ τόσο πολύ, ο γιος μου ήταν ανάμεσα στους φοιτητές που έμειναν παγιδευμένοι μέσα στο πανεπιστήμιο και από χθες δεν έχω νέα του», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ο Χαμπέλ Μουτίντα.
«Προσπάθησα να τον αναγνωρίσω ανάμεσα στους νεκρούς», είπε ο ηλικιωμένος άνδρας. «Πρέπει να το κάνω αυτό πριν η σορός αποσυντεθεί λόγω της ζέστης. Έμεινα εδώ όλη τη νύχτα, είναι πραγματικά σκληρό και πολύ οδυνηρό».

Στο νεκροτομείο του Ναϊρόμπι, νοσηλευτές είχαν τοποθετήσει 20 πτώματα σε σειρές στο δάπεδο προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της αναγνώρισης.

Εκατό άνθρωποι που ρωτούσαν επίσης για τα παιδιά τους είχαν συγκεντρωθεί σε σκηνές, έξω από το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, συνολικά 147 σοροί θα μεταφερθούν στην πρωτεύουσα.

Οι Σεμπάμπ έπιασαν τους φοιτητές στον ύπνο. Ρίχνοντας χειροβομβίδες και ανοίγοντας πυρ με αυτόματα όπλα εκτέλεσαν δεκάδες σπουδαστές πριν τους χωρίσουν σε μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους, αφήνοντας τους πρώτους να φύγουν και κρατώντας ομήρους του δεύτερους.

Οι κενυατικές εφημερίδες καλούν σήμερα σε "ενότητα", ώστε να μην επιτραπεί στους Σεμπάμπ να διχάσουν τη χώρα και τις θρησκευτικές της κοινότητες. Ο Τύπος εκφράζει λύπη για ακόμη μια φορά που οι προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών αγνοήθηκαν, όπως είχε συμβεί και με την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι. "Πριν από την επίθεση υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις", γράφει η Star.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις