ΚΟΣΜΟΣ

Σε τριήμερο πένθος η Κένυα για την τρομοκρατική επίθεση στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα

Σε τριήμερο πένθος η Κένυα για την τρομοκρατική επίθεση στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα κήρυξε το Σάββατο 4 Απριλίου τριήμερο εθνικό πένθος, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη κομάντος ισλαμιστές Σεμπάμπ εναντίον του πανεπιστημίου της Γκαρίσα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 148 ανθρώπους.

«Κηρύσσω τριήμερο εθνικό πένθος στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες θα είναι μεσίστιες», δήλωσε ο Κενυάτα, σε διάγγελμά του από την προεδρία, το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Η κυβέρνησή μου θα δώσει την πλέον σοβαρή απάντηση στην επίθεση αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη επίθεση της οποίας θα είμαστε στόχος», δήλωσε ο Κενυάτα στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά το τέλος της επίθεσης. «Παρά τις αντιξοότητες, ουδέποτε υποκύψαμε στην απειλή και ποτέ δεν θα υποκύψουμε και θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση ενός κράτους ευήμερου και ασφαλούς», πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ισλαμικό χαλιφάτο στην Κένυα.

Ο αρχηγός του κράτους διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τα θύματα και τις οικογένειές τους, για να υπερασπιστεί τον τρόπο της ζωής μας». Όλοι οι όσοι ευθύνονται για την επίθεση αυτή και οι συνεργοί τους "θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε καλώντας τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας να προσφέρει περισσότερη βοήθεια προκειμένου να εξαλειφθούν τα ριζοσπαστικά στοιχεία.

Όσοι σχεδιάζουν και χρηματοδοτούν την «τρομοκρατία» στη χώρα είναι «βαθιά ριζωμένοι» στους κόλπους της κενυατικής κοινωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος Κενυάτα, καταγγέλλοντας μια "ριζοσπαστικοποίηση δημόσια".

«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί αυτοί που την οργανώνουν και τη χρηματοδοτούν είναι βαθιά ριζωμένοι στις κοινότητές μας και θεωρούνταν άνθρωποι απλοί και ακίνδυνοι. Η ριζοσπαστικοποίηση που τρέφει την τρομοκρατία λαμβάνει χώρα στο φως της ημέρας, στα κορανικά σχολεία, τα σπίτια και τα τζαμιά με ασυνείδητους ιμάμηδες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κένυας είχε προβεί σε μια σύντομη δήλωση την Πέμπτη, μερικές ώρες μετά την επίθεση που είχε αρχίσει τα ξημερώματα. Έκτοτε έμεινε σιωπηλός. Ο υπουργός Εσωτερικών Τζόζεφ Ενκαϊσέρι ήταν αυτός που ανακοίνωσε το τέλος της επίθεσης και της επιχείρησης των δυνάμεων της τάξης.

Η επίθεση στην πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα είναι η πλέον πολύνεκρη που συγκλονίζει τη χώρα, μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι (231 νεκροί) το 1998.

Σχετικές ειδήσεις