ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Εκατοντάδες οι νεκροί από τις 19 Μαρτίου

Υεμένη: Εκατοντάδες οι νεκροί από τις 19 Μαρτίου

Τουλάχιστον 540 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.700 τραυματισθεί στις μάχες που διεξάγονται από τις 19 Μαρτίου στην Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο απολογισμός αυτός φέρει ημερομηνία 6 Απριλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λιντμάιερ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Εξάλλου ένας εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία (UNICEF), ο Κριστόφ Μπουλιεράκ, διευκρίνισε πως "τουλάχιστον 74 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 44 τραυματισθεί από τις 26 Μαρτίου".

Ωστόσο η οργάνωση θεωρεί "πως ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί είναι πολύ υψηλότερος", πρόσθεσε.

Η UNICEF υπολογίζει επίσης σε ένα εκατομμύριο τον αριθμό των παιδιών που δεν μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο.

"Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν άμεση προστασία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ερευνητές έχουν σταλεί επιτόπου για να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν πώς έχασαν τη ζωή τους τα παιδιά.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες, πως τα παιδιά αυτά είτε "έγιναν απ' ευθείας στόχοι όπλων" είτε έπεσαν θύματα "των έμμεσων συνεπειών της σύγκρουσης αυτής", επειδή η βία έχει πλήξει τις υποδομές της υγείας. "Υπάρχουν έμμεσοι θάνατοι" κυρίως από τα προβλήματα εφοδιασμού με ιατρικά υλικά, συνέχισε.

"Ένα άλλο έμμεσο αποτέλεσμα είναι η έλλειψη πόσιμου νερού και αυτό ανοίγει την πόρτα σε πολυάριθμες ασθένειες", πρόσθεσε, επικαλούμενος επίσης "τη διακοπή για λόγους ασφαλείας των εμβολιασμών".

Στο πεδίο, οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες και τους οπαδούς του προέδρου που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της βίας, σύμφωνα με τη UNICEF.

Σχετικές ειδήσεις