ΚΟΣΜΟΣ

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν

Με την αναμενόμενη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά, γερμανικά και γαλλικά ΜΜΕ τη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Β. Πούτιν.

H ελληνορωσική σύνοδος Κορυφής δείχνει ότι οι δύο πλευρές αψηφούν την ΕΕ αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προχώρησαν σε σημαντικές ανακοινώσεις γράφει η Wall Street Journal.

H αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για μια πολύ-αναμενόμενη σύνοδο εστιάζοντας στις δηλώσεις Τσίπρα ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει από τη Ρωσία οικονομική βοήθεια. Παρόλα αυτά, η συνάντηση σηματοδότησε μια κοινή εμφάνιση της δυσπιστίας έναντι των Βρυξελλών, την οποία οι δύο ηγέτες επέκριναν για το εμπάργκο. «Η ελληνική πλευρά δεν φτάσει σε εμάς με τα αιτήματα για βοήθεια», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν. «Για μένα είναι παράξενο να ακούμε ότι κάποιος θα εκφράσει τις αμφιβολίες του ως προς αυτό ... Είναι αλήθεια ότι η καταχρεωμένη Ελλάδα είναι πλέον δεμένη χειροπόδαρα, ότι η κυριαρχία της είναι ήδη τόσο περιορισμένη ώστε να μην μπορεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική; »

Η Ελλάδα ήταν απίθανο να λάβει άμεση οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, αν μη τι άλλο επειδή η Ρωσία αντιμετωπίζει τη δική της οικονομική ύφεση. Αλλά πολλοί άνθρωποι είχαν αναρωτηθεί αν η Μόσχα θα βρει άλλους τρόπους για να ενισχύσει την προβληματική ελληνική οικονομία με την εφαρμογή έκπτωση των τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο στην Αθήνα, είτε με την εξαίρεση των Ελλήνων παραγωγών από το εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων της ΕΕ. Το ταξίδι του κ Τσίπρα ανέδειξε την ευαίσθητη ισορροπία που είναι εντυπωσιακή

Το BBC, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της... Και τώρα τι;», αναφέρεται στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο ως «το τελευταίο από μία σειρά τεχνασμάτων της ελληνικής κυβέρνησης για να ασκήσει πίεση στους δανειστές της». «Έχουν υπάρξει απειλές απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, ότι θα πλημμυρίσει από παράνομους μετανάστες συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών, ότι το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε κατάσχεση γερμανικής περιουσίας εάν δεν αποδοθούν αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τέλος, ότι η Ελλάδα θα παίξει το χαρτί της Ρωσίας», γράφει η δημοσιογράφος Katya Adler.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκαν να επανεκκινήσουν και να αναβιώσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας σε μια συνάντηση που είχε στόχο να ενισχύσει την διαπραγματευτική ισχύ των δύο πλευρών στην μετωπική με την ΕΕ. Οι αναλυτές, σύμφωνα με τους FT, εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ο Τσίπρας επιστρέφει στην πραγματικότητα μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν γράφει το Bloomberg. Όταν το αεροπλάνο του προσγειωθεί στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εξοικειωθεί γρήγορα με την πραγματικότητα. Οι συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την Τετάρτη επικεντρώθηκαν σε ένα προτεινόμενο αγωγό ενέργειας, στις μελλοντικές επενδύσεις και στις κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, μια συνάντηση που είχε απορριφθεί πριν καλά καλά αρχίσει από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως δευτερεύουσας σημασίας. Με την καταβολή της δόσης σήμερα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Πέμπτη μειώνονται ακόμη περισσότερο τα ελληνικά αποθέματα μετρητών, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται. Το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει ότι το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα έθεσε σε κίνδυνο την ήδη τεταμένη σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ.

Το Spiegel επισημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φρέναρε τις όποιες προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη, τουλάχιστον όχι ακόμα να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα.

Μία φράση του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τους New York Times, που επικεντρώνονται στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας του ρόλου του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση. Η δημόσια κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη είναι απόδειξη των ρωγμών που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας, αναφέρουν οι New York Times. Αν και η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και τη Ρωσία, η συνάντηση με τον κ. Πούτιν απέδωσε ελάχιστα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση για εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, που ήλπιζε η Ελλάδα. «Αντί για αυτό, Πούτιν και Τσίπρας παρακολούθησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να υπογράφουν συμφωνία για το έτος πολιτιστικής ανταλλαγής το 2016. Στη συνέχεια οι δύο τους υπέγραψαν ένα κοινό πλάνο δράσης για το 2015-2016, το οποίο μιλούσε γενικά για αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια», προσθέτει το άρθρο.

Ο Guardian μιλά για ανησυχία των Βρυξελών και σχολιάζει ότι τα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Κρεμλίνο ήταν «μουσική στα αφτιά του Πούτιν». Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι αναμφίβολα η Μόσχα βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν πιθανό σύμμαχο σε μία ήπειρο που έχει λίγους, ενώ κάνει λόγο για ρωσική στρατηγική υπονόμευσης της ομόφωνης ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα των κυρώσεων. «Αναλυτές εκτιμούν απίθανο οι Έλληνες να το τραβήξουν τόσο ώστε να θέσουν βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά «παίζουν» και με τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

Σχετικές ειδήσεις