ΚΟΣΜΟΣ

Στα συντρίμμια των ιστορικών μνημείων του Νεπάλ (photos)

Στα συντρίμμια των ιστορικών μνημείων του Νεπάλ (photos)

Ένα λεπτό μόλις διήρκεσε ο σεισμός στο Νεπάλ το Σάββατο (25/04/2015). Αυτό το λεπτό ωστόσο ήταν δυστυχώς αρκετό για να βυθίσει τη φτωχή χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ιστορίας της, με τους νεκρούς να ξεπερνάνε πλέον τους 7.000 και τις εικόνες καταστροφής από το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού να κάνουν το γύρο του κόσμου.

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 7.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Τουλάχιστον τα τέσσερα από τα επτά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, τα οποία βρίσκονται στην κοιλάδα του Κατμαντού, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ενώ οι αρχές φοβούνται ότι πολλά ιστορικά κτίρια διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο περαιτέρω κατάρρευσης.

Ανάμεσά τους η πλατεία Ντέρμπαρ (η πλατεία της αυλής του παλατιού), η κεντρική ιστορική πλατεία στην παλιά πόλη του Κατμαντού, η οποία περιστοιχιζόταν από σημαντικά μνημεία και κτίρια, έχει ισοπεδωθεί.

Μεταξύ των μνημείων που καταστράφηκαν είναι ο πύργος Νταραχάρα, ο οποίος πριν από τον σεισμό κυριαρχούσε στο τοπίο της πρωτεύουσας, ωστόσο σήμερα πλέον παραμένει μόνο η βάση του... Τον πύργο είχε χτίσει ο πρώτος πρωθυπουργός του Νεπάλ το 1832 και ήταν δημοφιλής στους τουρίστες οι οποίοι ανέβαιναν τα 200 και πλέον σκαλοπάτια για να θαυμάσουν τη θέα από την κορυφή του. Από το σημείο όπου άλλοτε υψωνόταν ο πύργος και τώρα είναι μια μάζα από συντρίμμια, το θέαμα που αντικρίζει πλέον κανείς είναι απελπιστικό. Πολλά από τα εντυπωσιακά παλάτια και τους ναούς που περιστοίχιζαν την πλατεία Ντέρμπαρ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Το Κατμαντού ήταν μια πόλη ναών. Τώρα είναι μια πόλη με τέντες», λέει χαρακτηριστικά στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο καθηγητής Madhab Gautam από το τοπικό πανεπιστήμιο Tribhuvan, δίνοντάς μας μια ιδέα για το μέγεθος της καταστροφής.
Οι εικόνες είναι απελπιστικές, τη στιγμή που στρατιώτες αλλά και απλοί πολίτες, εθελοντικά, περιπολούν την περιοχή γύρω από τα κατεστραμμένα μνημεία, ενώ ομάδες ειδικών προσπαθούν να απομακρύνουν από τα συντρίμμια πολύτιμα αντικείμενα, αγάλματα, γλυπτά και άλλα μοναδικά έργα τέχνης, καθώς οι αρχαιοκάπηλοι καιροφυλακτούν. Ο 21χρονος Mrigen Joshi λέει ότι μαζί με δεκάδες άλλα άτομα φυλάνε τα μνημεία: «Μένουμε μέχρι το βράδυ και μετά έρχεται ο στρατός, είναι η περιουσία μας».

«Τα πολιτιστικά μνημεία αποτελούν το σκελετό της πόλης. Αν τα απομακρύνεις, τότε η πόλη θα καταρρεύσει», λέει ο καθηγητής Gautam βλέποντας πέτρες από τα συντρίμμια να απομακρύνονται.

Κάθε χωριό στο Νεπάλ είχε το ναό του και πολλοί από αυτούς έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, οι ναοί αυτοί ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με την καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ αποτελούσαν μοναδικά αξιοθέατα. Το 10% της οικονομίας του Νεπάλ εξαρτάται άλλωστε από τον τουρισμό.

Δύο ακόμη ιστορικές πλατείες, στις πόλεις Μπακταπούρ και Πατάν στην κοιλάδα του Κατμαντού, έχουν καταστραφεί. Στο Μπακταπούρ, την καλύτερα διατηρημένη παλαιά πόλη του Νεπάλ, τα μισά σπίτια και το 80% των ναών είναι σήμερα μισογκρεμισμένα.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει ήδη δεχθεί προτάσεις για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ουνέσκο για την αποκατάσταση των μνημείων, ενώ ειδικοί δηλώνουν αισιόδοξοι για την αναστήλωση των κτιρίων μέσα στην επόμενη επταετία. Πάντως πολλά από τα μνημεία τα οποία είχαν ισοπεδωθεί στον ακόμη πιο καταστροφικό σεισμό του 1934, είχαν αναστηλωθεί, μεταξύ των οποίων και ο πύργος Νταραχάρα στην πλατεία Ντέρμπαρ.

«Θέλουμε άμεσα επιστήμονες και ειδικό εξοπλισμό. Δεν θέλουμε προειδοποιήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε, δεν πρόκειται να καταστρέψουμε την κληρονομιά μας», λέει στην εφημερίδα Independent ο Saraswati Singh, επικεφαλής του γραφείου συντήρησης των μνημείων στο Κατμαντού. «Θέλουμε βοήθεια για να σώσουμε ό,τι μπορούμε», υπογραμμίζει στη δραματική του έκκληση.

Σχετικές ειδήσεις