ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία και Ιταλία αύξησαν το επίπεδο συναγερμού μετά τις επιθέσεις σε Τυνησία, Γαλλία και Κουβέιτ

Ισπανία και Ιταλία αύξησαν το επίπεδο συναγερμού μετά τις επιθέσεις σε Τυνησία, Γαλλία και Κουβέιτ

Στο 4, το δεύτερο υψηλότερο της κλίμακας, ανέβασε το επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού η Ισπανία στο επίπεδο 4, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις επιθέσεις στην Τυνησία, στη Γαλλία και στο Κουβέιτ – Αύξηση του επιπέδου συναγερμού και στην Ιταλία.

«Για προληπτικούς λόγους (…) αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του επιπέδου 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Χόρχε Φερνάνδεθ Ντίαθ, ο οποίος αναφέρθηκε στην «εγγύτητα» των περιοχών των επιθέσεων, αλλά και στην επέτειο της ανακήρυξης του χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση λήφθηκε επίσης λόγω πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών στις οποίες το υπουργείο δεν ήθελε να αναφερθεί λεπτομερώς.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος της βαρβαρότητας εναντίον του πολιτισμού», τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σήμερα σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ, αλλά και στη Σομαλία, όπου διαπράχθηκε μία φονική επίθεση ισλαμιστών εναντίον στρατιωτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε την απόφαση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας έπειτα από μία σύσκεψη μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Δεν έχουμε πληροφορίες που να κάνουν λόγο για Ισπανούς μεταξύ των θυμάτων», ανέφερε ο υπουργός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ένα από τα ξενοδοχεία που χτυπήθηκαν στην Τυνησία ανήκε στον ισπανικό ξενοδοχειακό όμιλο Riu.

Μαδρίτη και Βερολίνο καταδικάζουν τη «βαρβαρότητα»

Παράλληλα, Γερμανία και η Ισπανία καταδίκασαν από κοινού την επίθεση εναντίον ενός εργοστασίου στη Γαλλία όπου εντοπίστηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα, κάνοντας λόγο για «τυφλό μίσος» και εκφράζοντας την ενότητά τους εναντίον της «βαρβαρότητας».

«Καταδικάζω με σθένος την επίθεση που διαπράχθηκε στη Γαλλία. Οι χώρες που στηρίζουν τη Δημοκρατία συγκροτούν κοινό μέτωπο εναντίον της βαρβαρότητας», έγραψε ο Μαριάνο Ραχόι στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

H Γερμανία και η Γαλλία είναι «ενωμένες εναντίον του τυφλού μίσους της τρομοκρατίας» επισήμανε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προσθέτοντας:

«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο αυτήν την πράξη τρομοκρατίας και φανατισμού».

Αύξηση του επιπέδου συναγερμού και στην Ιταλία

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, την Τυνησία και το Κουβέιτ.

«Καμία χώρα δε βρίσκεται στο απυρόβλητο, αυξήσαμε το επίπεδο συναγερμού με στόχο να θέσουμε σε ετοιμότητα τις μονάδες που έχουν αναλάβει την επιτήρηση των ευαίσθητων ζωνών», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.
«Σήμερα, τρεις επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς (συνολικά) διαπράχθηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές του κόσμου και έχουν το ίδιο συνδετικό κρίκο: τη βία και τον τρόμο» προσέθεσε.

Ο Αλφάνο απέρριψε εξάλλου τις αιτιάσεις ότι τζιχαντιστές καταφέρνουν να εισέλθουν στην Ιταλία υποδυόμενοι τους μετανάστες που έχουν εγκαταλείψεις τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη.

«Θα βγούμε νικητές από την πρόκληση που θέτει η τρομοκρατία, μόνο εφόσον δεν επιτρέψουμε να μας καταβάλει ο φόβος» είπε ο υπουργός και κατέληξε:

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται όσο αυξάνεται η μετανάστευση».

Σχετικές ειδήσεις