ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Επίθεση των Σεμπάμπ με δεκάδες νεκρούς

Σομαλία: Επίθεση των Σεμπάμπ με δεκάδες νεκρούς

Δεκάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του Μπουρούντι, σκοτώθηκαν την Παρασκευή (26/06) στο Λεγκό όταν ισλαμιστές, μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ, εξαπέλυσαν επίθεση σε βάση της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

«Οι μάχες ήταν οι πιο σφοδρές που έχουν γίνει ποτέ στην περιοχή, οι μαχητές της Σεμπάμπ κατέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της βάσης και σκότωσαν πολυάριθμους στρατιώτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλινούρ Μοχάμεντ, ένας τοπικός αξιωματούχος στο Λεγκό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς, αλλά η επίθεση διαπράχθηκε σε μια δυσπρόσιτη περιοχή και δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα κανένας επίσημος απολογισμός.

Η Σεμπάμπ υποστήριξε χθες ότι κατέλαβε τη βάση της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία βρίσκεται πάνω σε έναν δρόμο ο οποίος συνδέει το Μογκαντίσου με την πόλη Μπαϊντόα, κι έκανε λόγο για "δεκάδες" νεκρούς, ενώ πρόσθεσε ότι απέκτησε μεγάλη ποσότητα όπλων. Υποστήριξε ότι το λάβαρό της κυματίζει πλέον στη βάση. Ο εκπρόσωπός της Αλί Μοχάμουντ Ρέιτζ έκανε λόγο για μια "ευτυχή ημέρα για το μουσουλμανικό έθνος".

Η AMISOM επιβεβαίωσε την επίθεση, καθώς και ότι υπήρξαν "απώλειες" στις τάξεις του αποσπάσματος των ένοπλων δυνάμεων του Μπουρούντι, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο επικεφαλής της Μάμαν Σιντίκου όμως τόνισε πως η επίθεση "δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητα (της AMISOM) να συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον σομαλικό λαό ώσπου να απελευθερωθεί από την τρομοκρατία".

Ένας εκπρόσωπος της δύναμης, ο αντισυνταγματάρχης Πολ Εντζουνγκουνά, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι μάχες διήρκεσαν ώρες στη βάση, όπου εστάλησαν ενισχύσεις.

Σύμφωνα με κατοίκους, η επίθεση άρχισε με μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι που έριξε ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στην είσοδο της βάσης, πριν δεκάδες μαχητές οπλισμένοι με βαριά πολυβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών εξαπολύσουν έφοδο.

Ένας άλλος τοπικός αξιωματούχος, ο Άχμεντ Μπουλέ, δήλωσε ότι οι αντάρτες λεηλάτησαν τη βάση.

«Οι Σεμπάμπ πήραν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, ο απολογισμός ενδέχεται να ξεπερνά τους 50 νεκρούς», σημείωσε. Υπάρχουν "πολλά πτώματα", στην πλειονότητά τους "με στρατιωτικές στολές", πρόσθεσε.

Στη βάση βρίσκονταν περίπου 100 στρατιώτες από το Μπουρούντι. Η δύναμη της AMISOM ανέρχεται σε 22.000 άνδρες συνολικά.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μπουρούντι έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα στον πόλεμο εναντίον της Σεμπάμπ στη Σομαλία.

Τον Οκτώβριο του 2011, οι Σεμπάμπ είχαν περιφέρει στο Μογκαντίσου τις σορούς δεκάδων στρατιωτικών από το Μπουρούντι έπειτα από σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα.

Στις αρχές εκείνης της χρονιάς, οι ένοπλες δυνάμεις του Μπουρούντι είχαν υποστεί πάνω από 40 απώλειες σε μάχες που είχαν διαρκέσει δύο εβδομάδες στο Μογκαντίσου με μέλη της Σεμπάμπ, η οποία τότε έλεγχε πολλές θέσεις-κλειδιά στην πρωτεύουσα, πριν εκδιωχθεί τον Αύγουστο του 2011.

Σχετικές ειδήσεις