ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αναγγέλθηκε δημοψήφισμα για κρατικό δικαστήριο και εισαγγελία

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Αναγγέλθηκε δημοψήφισμα για κρατικό δικαστήριο και εισαγγελία

Δημοψήφισμα για τον Σεπτέμβριο ανήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ώστε να αποφασίσει ο λαός της σερβοβοσνιακής οντότητας αν θα πρέπει να υπάρχουν δικαστήριο και εισαγγελία σε κρατικό επίπεδο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Μετά από σύσκεψη στη Μπάνια Λούκα με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που έχουν έδρες στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας και συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του, ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι αποφασίστηκε να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για τη λειτουργία του δικαστηρίου και της εισαγγελίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Το προτεινόμενο ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ο κ. Ντόντικ, θα είναι: «Στηρίζετε τους αντισυνταγματικούς και παράνομα επιβληθέντες νόμους του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κυρίως τους νόμους για το δικαστήριο και την εισαγγελική αρχή και την εφαρμογή των αποφάσεών τους στο χώρο της Σερβικής Δημοκρατίας;»

Σύμφωνα με τον κ. Ντόντικ, το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι υπέρ του «όχι».

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θεωρεί ότι η δικαιοσύνη με βάση τη συμφωνία του Ντέιτον είναι στη δικαιοδοσία των οντοτήτων και ότι δεν είναι ακριβές ότι την αρμοδιότητα είχε πάντα το κεντρικό κράτος της Βοσνίας.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία τάσσεται σθεναρά υπέρ μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που είναι «θεμέλιο κάθε δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι η Σερβική Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνίας του Ντέιτον που μεταξύ άλλων ρυθμίζει και το συγκεκριμένο πεδίο.

Σχετικές ειδήσεις