ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι θυμάται ο εγκέφαλος, έτσι σχηματίζονται οι μνήμες

Έτσι θυμάται ο εγκέφαλος, έτσι σχηματίζονται οι μνήμες

Πόσο σημαντική στιγμή! Επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ είδαν για πρώτη φορά μεμονωμένους νευρώνες του εγκεφάλου να ενεργοποιούνται, καθώς σχημάτιζαν μνήμες.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Neuron και αναφέρει ότι οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με 14 ασθενείς που είχαν ήδη ηλεκτρόδια εισηγμένα στον εγκέφαλό τους, επειδή επρόκειτο να υποβληθούν σε νευροχειρουργική επέμβαση λόγω σοβαρής επιληψίας. Αρχικά, οι επιστήμονες έδειξαν στους ασθενείς εικόνες διασημοτήτων όπως η Τζένιφερ Ανιστον και ο Κλιντ Ίστγουντ. Στη συνέχεια, τους έδειξαν τις ίδιες εικόνες, αλλά πάνω σε διαφορετικό φόντο, όπως ο πύργος του Αϊφελ ή ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας.
Αυτό που διαπιστώθηκε, είναι ότι οι ίδιοι ακριβώς νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) που ενεργοποιούνταν όταν οι ασθενείς αρχικά έβλεπαν μια διάσημη προσωπικότητα, «πυροδοτούνταν» επίσης και στη συνέχεια, όταν οι ασθενείς έβλεπαν τις εικόνες που είχαν σχετισθεί με αυτές τις διασημότητες (π.χ. Ανιστον με τον πύργο του Αϊφελ, ο Ίστγουντ με τον πύργο της Πίζας κ.ο.κ.).
Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν τους επιμέρους νευρώνες να καταγράφουν συγκεκριμένες μνήμες, οι οποίες όχι μόνο αφορούσαν ένα πρόσωπο, αλλά επίσης συσχέτιζαν αυτό το πρόσωπο σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Όπως είπε ο Αϊζον, με αυτό τον τρόπο φωτίζεται η διαδικασία μέσω της οποίας ο εγκέφαλος κωδικοποιεί και αποθηκεύει τις μνήμες για μελλοντική χρήση.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τέτοιες έρευνες θα βοηθήσουν μελλοντικά στην αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων