ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα - CNN: Πέντε ελληνικές λέξεις χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να υπάρξει η Ευρώπη

Δημοψήφισμα - CNN: Πέντε ελληνικές λέξεις χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να υπάρξει η Ευρώπη

Με ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του το CNN αναφέρεται στην θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, σημειώνοντας: «Αν μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της με λέξεις...».

Η Ελλάδα έχει μόνιμη θέση στη γλώσσα της Ευρώπης, υπενθυμίζει το δίκτυο, αναφέροντας ότι η ίδια η λέξη «Ευρώπη», προέρχεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Το CNN στη συνέχεια παρουσιάζει πέντε ελληνικές λέξεις, δίχως τις οποίες δεν θα μπορούσε να υπάρξει η Ευρώπη, εξηγώντας το γιατί.

Δημοκρατία
Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η Ελλάδα έχει τη «μητρότητα» των λέξεων που είναι απαραίτητες για να διοικείται μία ελεύθερη χώρα. Και οι 28 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι δημοκρατίες.

Πολιτική
Η πολιτική είναι η επιστήμη και η τέχνη της διακυβέρνησης πολιτών, αναφέρει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στις λέξεις «πόλη» (city) και «κοινότητα» (community) οι οποίες έχουν την καταγωγή τους στην ελληνική γλώσσα. Ο Αριστοτέλης άλλωστε ήταν εκείνος που πρώτος μίλησε για την πολιτική.

Ηθική
Χωρίς αυτή, υπάρχει περιθώριο για διαφθορά. Οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται από τις λιγότερο διεφθαρμένες στον κόσμο, σύμφωνα με το transparency.org. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία ήταν στις 20 κορυφαίες πέρυσι. Η Ελλάδα όμως είναι 69η στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διαφθορά.

Φοβία
Η αναφορά στον «φόβο», παράλογο ή ανεξήγητο, στο τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν για το τι θα ήταν καλύτερο για τις αγορές, τον ελληνικό λαό ή και τις δύο πλευρές, αναφέρει το CNN.

Πληθώρα
Η ευρωζώνη έχει χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία με οικονομίες που είναι ισχυρές και ευημερούν. Ωστόσο αυτή η ευημερία δεν είναι κοινή σε όλη την ευρωζώνη. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν δει το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών να πέφτει από το 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων