ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Εκστρατεία - σοκ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κυανόκρανους

ΟΗΕ: Εκστρατεία - σοκ κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κυανόκρανους

Η Αποστολή του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Monusco) ξεκίνησε σήμερα μια σοκαριστική εκστρατεία ενημέρωσης και προειδοποίησης των εργαζομένων σε αυτήν εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο επικεφαλής μιας άλλης Αποστολής του Οργανισμού, αυτής της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, καθώς κυανόκρανοι που είχε υπό τις διαταγές του κατηγορήθηκαν για βιασμούς μικρών κοριτσιών.

Η εκστρατεία αυτή —στα γαλλικά και τα αγγλικά— γίνεται μέσω του ιστοτόπου της Monusco, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter και μέσω της σελίδας του ραδιοφωνικού σταθμού Okapi στο Facebook.

Η πρωτοβουλία του Οργανισμού έχει ως στόχο να υπενθυμίσει σε όλους ότι υπάρχει "μηδενική ανοχή" για το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του ΟΗΕ που εμπλέκεται σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης μικρών παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας ο ΟΗΕ δημοσιεύει πολλές φωτογραφίες που προκαλούν σοκ. Σε μια από αυτές ένα κορίτσι κλαίει κρύβοντας το πρόσωπο με τα χέρια του. Κάθεται σε ένα κρεβάτι και δίπλα της είναι απλωμένη η στολή ενός κυανόκρανου. "Θα μπορούσε να είναι κόρη σου. Μην έχετε σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά!" γράφει στη λεζάντα.

182747g sea poster4 english copy

Μια άλλη φωτογραφία εικονίζει έναν κυανόκρανο, με γυρισμένη τη γυμνή πλάτη του στον φακό, πίσω από κάγκελα. "Οι σεξουαλικές σχέσεις με ανηλίκους είναι έγκλημα" γράφει η λεζάντα, με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο.

182747g sea poster2 english

Μια πηγή της Monusco που ρωτήθηκε για το θέμα, είπε ότι η εκστρατεία αυτή είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των ενεργειών πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και δεν σχετίζεται με την υπόθεση που οδήγησε στην παραίτηση του στρατηγού Μπαμπακάρ Γκαγέ, του επικεφαλής της Αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Minusca). Ο Σενεγαλέζος στρατηγός υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής και της Monusco.

182747g sea poster1 english

Οι άνδρες της Monusco κατηγορούνται συχνά για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Τον Φεβρουάριο του 2005 ο ΟΗΕ απαγόρευσε στους κυανόκρανους να έχουν σχέσεις με Κογκολέζους αφού αποκαλύφθηκε η σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών ηλικίας μόλις 13 ετών.