ΚΟΣΜΟΣ

Στη Γερμανία θα φτάσουν σήμερα το βράδυ 10.000 μετανάστες

Στη Γερμανία θα φτάσουν σήμερα το βράδυ 10.000 μετανάστες

Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί σήμερα 10.000 μετανάστες που προέρχονται από την Ουγγαρία και διέρχονται μέσω της Αυστρίας για να φθάσουν στο γερμανικό έδαφος, πρωτοφανής αριθμός για μία και μόνη ημέρα, αφού χθες υποδέχθηκε 7.000, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα, 6.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είχαν φθάσει στο γερμανικό έδαφος και οι περισσότεροι καταγράφηκαν στη Βαυαρία, ενώ άλλοι 4.000 αναμένονται μέχρι το βράδυ.

Οι μετανάστες, κυρίως Σύριοι που εγκαταλείπουν τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους, γίνονται παντού δεκτοί από εθελοντές που κρατούν πινακίδες με ένα ζεστό καλωσόρισμα (Καλωσήρθατε στη Γερμανία) και τους προσφέρουν νερό, τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και δωράκια.

Στο Μόχανο, κομβικό σημείο άφιξης των μεταναστών, οι νεοφερμένοι μεταφέρονται γρήγορα σε κέντρα καταγραφής πριν προωθηθούν σε διάφορα κέντρα υποδοχής στη χώρα, σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα καταμερισμού.

Τη στιγμή που διαιρεμένη η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην ιστορία της, το Βερολίνο άμβλυνε τους κανόνες υποδοχής για τους σύρους υπηκόους, αρνούμενη να τους αναπέμψει στη χώρα εισόδου τους στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Σε μία χωρίς προηγούμενο απόφαση η Αυστρία δέχθηκε τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, σε συντονισμό με το Βερολίνο, να διευκολύνει την υποδοχή και τη διέλευση προς τη Γερμανία των χιλιάδων προσφύγων που είχαν εγκλωβισθεί στην λιγότερο πρόθυμη να τους υποδεχθεί Ουγγαρία, όπου από τις αρχές του Αυγούστου εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας σήμερα το πρωί, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν συμφώνησαν ότι ο ρυθμός της ροής προσφύγων αυτού του σαββατοκύριακου ήταν εξαιρετικού χαρακτήρα και ότι οι δύο χώρες θα τηρήσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μέρκελ Γκέοργκ Στράιτερ.

Σχετικές ειδήσεις