ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωπισμός η υποδοχή προσφύγων αλλά έτσι δε λύνουμε το θέμα λέει η Γαλλία

Ανθρωπισμός η υποδοχή προσφύγων αλλά έτσι δε λύνουμε το θέμα λέει η Γαλλία

Την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περί τους 400.000 πρόσφυγες θα περάσουν συνολικά τη Μεσόγειο φέτος και άλλοι 450.000 θα έρθουν το 2016, η Γαλλία αναφέρεται στα αίτια που δημιουργούν την τεράστια αυτή προσφυγική ροή και προειδοποιεί για τις συνέπειες στην ανθρωπογεωγραφία της Μέσης Ανατολής.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι περίπου 450.000 άνθρωποι θα ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής οι αφίξεις προσφύγων έχουν ήδη φθάσει τις 366.000.

Αύριο παρουσιάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει την ανακατανομή υποχρεωτική και θα επιβάλλει οικονομικά πρόστιμα σε όσες χώρες αρνηθούν να συμμορφωθούν.

Η Γαλλία δήλωσε πως «θα ήταν λάθος αν η Ευρώπη δεχόταν όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι υφίστανται διωγμούς από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, και έκανε έκκληση για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει τη διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας στη Μέση Ανατολή παρά την κλιμακούμενη κρίση».

Περί τις 60 αντιπροσωπείες χωρών, περιλαμβανομένων υπουργών από το Ιράκ, την Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο, συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να συζητήσουν για τα μέτρα που απαιτούνται για την διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις της περιοχής να εντάξουν τις μειονότητες στο πολιτικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η θέση της Γαλλίας

Ο στόχος αυτής της διάσκεψης είναι η Μέση Ανατολή να παραμείνει η Μέση Ανατολή κι αυτό σημαίνει μία πολυπολιτισμική περιοχή όπου υπάρχουν χριστιανοί, μέλη των Γιαζίντι κλπ, είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς

Σύμφωνα με Γάλλους διπλωμάτες, η διάσκεψη θα πρέπει να εξετάσει και τις οικονομικές δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων σε γειτονικά κράτη--από την ανακατασκευή υποδομών ως την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών ή την εκπαίδευση της τοπικής αστυνομίας.

«Υπάρχει επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη», δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Αν δεν προσφέρουμε μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες που υποδέχονται (τους πρόσφυγες), αν δεν στηρίξουμε περισσότερο τις οικογένειες που βρίσκονται σε αυτούς τους προσφυγικούς καταυλισμούς ή που είναι εκτοπισμένοι σε γειτονικές χώρες, τότε όχι μόνο θα υπάρχουν τραγωδίες...αλλά θα υπάρχει κι αυτή η έξοδος, είπε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε μόλις χθες ότι το Παρίσι θα ξεκινήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία με στόχο την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του ΙΚ. Επίσης, η Γαλλία προτίθεται να δεχτεί περί τους 24.000 Σύρους πρόσφυγες από καταυλισμούς στη Μέση Ανατολή μέσα στην επόμενη διετία.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ ανησυχία έχει επικρατήσει στις ΗΠΑ μετά την επίσημη παραδοχή της Ρωσίας για ισχυρότερη παρουσία της σε συριακά εδάφη. Η Βουλγαρία αρνήθηκε αίτημα της Ρωσίας η οποία ζήτησε να χρησιμοποιήσει τον εθνικό βουλγαρικό εναέριο χώρο για πτήσεις ανεφοδιασμού προς τη Συρία εξαιτίας σοβαρών ανησυχιών για το φορτίο των αεροπλάνων, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών.
Διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες που μας κάνουν να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το φορτίο των αεροπλάνων, οι οποίες είναι ο λόγος για την άρνηση, πρόσθεσε.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε προς το παρόν να σχολιάσει.

Σχετικές ειδήσεις