ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή - Σεισμός: Αναφορές για κύματα ύψους μέχρι και 4,5 μέτρα σε περιοχές της χώρας (video)

Χιλή - Σεισμός: Αναφορές για κύματα ύψους μέχρι και 4,5 μέτρα σε περιοχές της χώρας (video)

Αναφορές για κύματα ύψους έως και 4,5 μέτρα σε ορισμένες περιοχές της Χιλής την ώρα που οι αρχές ακύρωσαν το συναγερμό για τσουνάμι σε κάποια σημεία της χώρας.

'Οπως αναφέρει η Guardian, ο συναγερμός για τσουνάμι παραμένει σε ισχύ για το Περού, τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία, την Καλιφόρνια και τη Χαβάη.

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το αμερικάνικο USGS), σημειώθηκε στις 19:54 τοπική ώρα (01:54 ώρα Ελλάδος), σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στις ακτές της κεντρικής Χιλής.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό, ενώ νωρίτερα η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ, η οποία πρόκειται να μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, είχε κάνει λόγο για τρεις νεκρούς.

Αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 228χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, 46χλμ. δυτικά της πόλης Ιλλαπέλ και 68χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σαλαμάνκα.

Το εστιακό βάθος τους σεισμού υπολογίζεται στα 12,5χλμ. σύμφωνα με το USGS.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων κυμάτων στις ακτές της Χιλής και του Περού μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς και στην Χαβάη σε περίπου 15 ώρες.

Σχετικές ειδήσεις