ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στους πρόσφυγες - Έκλεισε τα σύνορα και η Κροατία

Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στους πρόσφυγες - Έκλεισε τα σύνορα και η Κροατία

Παγιδευμένοι στη Σερβία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες καθώς η Κροατία αποφάσισε να κλείσει σχεδόν όλα τα συνοριακά περάσματα από τη Σερβία -επτά από τα οκτώ-, έχοντας αφήσει τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 11.000 πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός της.

Ελέγχους εφαρμόζει και η Σλοβενία, επόμενη χώρα στην πορεία προς τα δυτικά.

«Η Κροατία θα κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία αν ξαναδούμε 8.000 μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα μέσα σε μία ημέρα» προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.

Σύμφωνα με τον Όστογις, δεν υπήρχε λόγος για τους μετανάστες που συνεχίζουν να έρχονται να ζητήσουν προστασία καθώς η Κροατία δεν έχει τις δυνατότητες να τους δεχτεί. «Η Κροατία δεν ενδιαφέρεται να γίνει μια χώρα όπου οι μετανάστες θα αναζητήσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε άλλες χώρες όπου βρίσκονται τώρα» είπε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η Σλοβενία, στην άλλη πλευρά των συνόρων, είχε λίγο νωρίτερα αναστείλει τις σιδηδρομικές συγκοινωνίες. Η απόφαση ελήφθη μετά το σταμάτημα ενός τρένου στον σταθμό της Ντομπόβα, στο οποίο επέβαιναν 150 πρόσφυγες, τους οποίους η Σλοβενία έστειλε πίσω στην Κροατία.

Επίσης, η σλοβενική πλευρά ενίσχυσε τη φύλαξη στα σύνορά της με περισσότερες δυνάμεις και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής φράκτη στα σύνορα της χώρας του με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των χιλιάδων προσφύγων που αρχίζουν να εγκλωβίζονται στο κροατικό έδαφος.

Η Βουδαπέστη έχει υψώσει συρμάτινο φράκτη κατά μήκος της μεθορίου με την Σερβία σφραγίζοντας τα σύνορά της και αναγκάζοντας τους χιλιάδες των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη βόρεια Ευρώπη να στραφούν προς την Κροατία.

Σχετικές ειδήσεις